Este a treia oară când teatrul orădean găzduiește o ediție a festivalului itinerant. La încheierea festivalului va avea loc un spectacol de gală, prilej cu care vor urca pe scenă toate cele 6 trupe participante.
[eadvert]
Festivalul este considerat un for al celor șase ansambluri profesioniste din regiune, un prilej de întâlnire pentru profesioniștii din domeniu, având ca scop, pe de o parte, intensificarea relațiilor dintre participanți, iar pe de altă parte, identificarea celor mai noi tendințe ale genului, specifice fiecărei regiuni etnografice. Întâlnirea este totodată un prilej pentru trupele participante de a cunoaște activitatea celorlalți, dar și pentru publicul din orașul gazdă, care va avea ocazia să descopere diversitatea artei dansului popular.
Festivalul se deschide cu spectacolul recent prezentat în premieră de Ansamblul Nagyvárad, „Boldog békeidők / La Belle Époque”,urmează apoi o prelucrare la teatru-dans folcloric a piesei „Tóték / Familia Tót” de Örkény István, în interpretarea artiștilor de la Bekecs Néptáncszínház din Miercurea Nirajului. Ambele spectacole vor avea loc în Sala Mare a teatrului.
Spectacolul „Ábel” al trupei Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic „Maros”), bazat pe romanele scriitorului ardelean Tamási Áron deschide a doua zi de festival. Spectacolul marchează 125 ani de la nașterea autorului. Îtot a doua zi se joacă spectacolul de dans contemporan al Ansamblului Nagyvárad, „Antigona”, în sala Enescu—Bartók a Filarmonicii Oradea, după care spectacolul folcloric „Ékes Gyergyó / Frumosul Giurgeu” al Ansamblului Național Secuiesc „Hargita”.
Familiilor le e dedicată a treia zi a evenimentului, atunci va avea loc spectacolul pentru copii al trupei „Udvarhely Néptáncműhely” din Odorheiu Secuiesc, intitulat „Prea frumoasa Prințesă Trestie”, iar, apoi, revine pe scena orădeană Ansamblul Trei Scaune, cu producția „Schimbare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!