UPDATE! Cazul fermei de porci din Ioşia a generat nervi, în timpul dezbaterii publice de marți. Reprezentanții Agentiei de Mediu și cei ai Direcției de Sănătate au reușit să irite publicul revoltat de mirosurile pe care trebuie să le suporte, în special în Ioşia. APM a subliniat că nu are instrumente de măsurat mirosul, generând reacții în lanț.
Viceprimarul Birta a afirmat că aceste instituții se transformă în avocatul Nutripork, a cărei reprezentantă a asigurat că acestă companie va respecta legea, spre dezaprobarea participanților. Acelaşi Birta a subliniat că nu dorește închiderea fermei, ci respectarea standardelor UE în materie de mediu.
Autoritatea centrală de mediu îi subliniază Primăriei faptul că autorizaţia dată fermei de porci în 2007 fusese emisă „respectând cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pe plan european, specifice activităţii de creştere intensivă a porcilor”.
De asemenea, ANPM nu reţine în sarcina Nutripork faptul că ulterior, în proximitatea fermei din Ioşia s-au construit imobile. „Astfel, prin nerespectarea cadrului legal la emiterea autorizaţiilor de construire de către Autoritatea Publică Locală şi anume aprobarea dezvoltării imobiliare în zona de proiecţie sanitară a fermei, se creează situaţia în care pentru o activitate existentă de multă vreme în perimetrul localităţii să se solicite condiţii mai restrictive de funcţionare în noua autorizaţie integrată de mediu, crescând astfel nejustificat costurile de funcţionare ale operatorului economic”, arată preşedintele ANPM, Viorel Toma.
Pasează responsabilităţi
Agenţia Naţională îi subliniază primarului Bolojan şi Primăriei Oradea să facă uz de normativele actuale ale UE privind creşterea intensivă a păsărilor şi porcilor, publicată în Jurnalul UE din 15 februarie 2017. Astfel, în calitatea sa de membru în Comitetul Tehnic privind reautorizarea, Primăria poate veni cu propuneri de măsuri pentru diminuarea disconfortului olfactiv. Mai mult, ANPM cheamă Direcţia de Sănătate Publică să se implice, având în vedere calitatea sa de membru în CAT. „Toţi aceşti factori trebuie să adopte o atitudine de colaborare, astfel încât să se ajungă la o soluţie care să permită desfăşurarea activităţilor economice fără să dăuneze mediului şi sănătăţii oamenilor”, scrie preşedintele Toma, în încheierea adresei sale.
Dezbatere publică la Prefectură
Marți, 28 noiembrie, începând cu ora 16, Prefectura Bihor va găzdui dezbaterea publică privind solicitarea de emitere a autorizaţiei de mediu a SC Nutripork SRL – Ferma Ioşia. Deși inițial a fost anunțată la resturantul de pe dealul Ciuperca, reprezentanții Nutripork au revenit asupra deciziei și au mutat dezbaterea la sala mare a Prefecturii Bihor.
„Ca urmare a demersurilor întreprinse de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, în virtutea atribuţiilor acordate de legislaţia de mediu în vigoare, în calitate de responsabil cu derularea procedurii de reglementare, anunţă publicul interesat că Dezbaterea publică în cadrul procedurii de emitere a Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru titularul Nutripork SRL, va avea loc în Sala Mare din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor în data de 28.11.2011 ora 16.00”, transmit reprezentanții Nutripork.
Orădenii interesați să participe la dezbatere sunt așteptați marți, la Prefectură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!