Fondurile europene sunt alocate în cadrul POCA – Programul Operațional Capacitate Administrativă Autoritatea Națională pentru Protecția. Consumatorilor (ANPC) se află în plină derulare a unui amplu proces de modernizare și eficientizare a activității proprii, realizat prin fonduri europene. În contextul în care, la nivel european, se pune accentul pe digitalizarea accelerată a instituțiilor publice, pentru fluidizarea interacțiunii dintre acestea și public, ANPC se află la un pas de a realiza completa digitalizare a activității instituției.
Bani nerambursabili
Pentru a realiza acest deziderat, ANPC este beneficiara unui proiect finanțat din bani europeni, prin POCA – Programul Operațional Capacitate Administrativă, în valoare de peste 14 milioane de lei – „Reducerea poverii administrative pentru cetățeni și mediul de afaceri în domeniul protecției consumatorilor”, cod SMIS 130054.
[eadvert]
În acest moment, instituția se află în fața celei mai importante etape a proiectului, licitația deschisă pentru atribuirea contractului de prestări servicii: „Achiziția de active corporale și necorporale, respectiv achiziția de echipamente, aplicații informatice și licente pentru software și Achiziția de servicii IT, de dezvoltare/actualizare aplicații, configurare baze de date, migrare structuri de date, inclusiv servicii de instruire”. Documentația aferentă acestei proceduri se află deja pe platforma SEAP și poate fi consultată de toți operatorii economici interesați.
Termenul de depunere al ofertelor este 12 mai 2023. Proiectul a fost inițiat în 2019, aprobat și semnat în 2020 și deși a avut întârzieri de alocări bugetare, în 2021, timp de 9 luni, implementarea sa se află în plină desfășurare în acest moment.
Proiectul „Reducerea poverii administrative pentru cetățeni și mediul de afaceri în domeniul protecției consumatorilor” presupune, în conformitate cu etapele obligatorii prevăzute în contract și în cererea de finanțare, achiziționarea, prin licitație ale unor servicii de soft, pentru care sunt alocați circa 10,5 milioane de lei și echipamente, aplicații informatice și licențe de software, în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei. De asemenea, proiectul european al ANPC presupune realizarea unei activități de instruire a 85 de persoane dintre angajații instituției, la nivel național, pentru a se familiariza cu noua platformă digitală a instituției, astfel încât să se poată lucra eficient, în toate comisariatele. De asemenea, ei vor trebui să învețe la rândul lor colegii referitor la noul instrument informatic, servicii care se ridică la aproximativ 100.000 de lei. Acest proiect, finanțat din fonduri nerambursabile, demonstrează încă o dată deschiderea și importanța pe care ANPC o acordă posibilităților de dezvoltare puse la dispoziție prin accesarea fondurilor europene, obiectivul fiind simplificarea, transparentizarea și creșterea eficienței activității, în beneficiul consumatorului. JB – S.D.
Trimite articolul
XEste o mare prostie și cheltuire inutilă a banilor sa dai pe un soft 10.5 milioane euro care de fapt nu valorează mai mult de 10 000, dar așa se face la nou digitalizarea pe sume enorme umflate de zeci sau sute de ori, cum s-au făcut de către toate instituțiile statului la preturi exorbitante făcute de firmele lui ghițâ fugarul, care a taxat instituțiile statului cu sute de milioane de euro pentru niste programe care se puteau face pe sume de sute de ori mai mici, așa se cheltuie banii de la buget pe lucrări cu costuri exorbitantele, umflate unele de zeci de ori