Guvernul României a aprobat vineri schimbarea regimului juridic a 1.946 locuinţe pentru tineri construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Astfel, blocuri ANL din 15 judeţe au fost trecute din proprietatea publică în cea privată a statului, pentru a putea fi vândute actualilor chiriaşi. Preţurile se stabilesc de către consiliile locale cu respectarea Legii ANL, nr.152/1998 şi a modificărilor ulterioare. Decizia de vineri vizează în Bihor complexele ANL din Sânmartin şi Ştei. ANL a fixat deja o serie de preţuri standard, care reprezintă valoarea actuală de înlocuire pentru locuinţele construite de ANL în toată ţara. Astfel, chiriaşii vor putea cumpăra o garsonieră cu o suprafaţă de 40-50 metri pătraţi cu mai puţin de 19.140 euro, un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 58 metri pătraţi, cu o sumă mai mică de 26.950 euro. Pentru un apartament de trei camere, în suprafaţă de 67-70 metri pătraţi, chiriaşii ANL vor plăti mai puţin de 36.014 euro.
În cazul locuinţelor ANL din Sânmartin preţurile ar putea părea mari în condiţiile în care sistemul de încălzire instalat impunea costuri ridicate cu combustibilul. Iar piaţa imobiliară din Ştei indică deocamdată preţuri sub cele practicate de ANL. Astfel, în Ştei, un apartament cu 2 camere, decomandat, amplasat într-un bloc înconjurat de o curte îngrădită şi cu parcare, costă între 22.000 şi 23.000 de euro.
350 euro/mp la Oradea
Celelalte localităţi în care s-a dat liber la vânzarea locuinţelor ANL sunt Moineşti, Bistriţa, Râmnicu Sărat, Călăraşi, Pucioasa, Galaţi, Târgu Jiu, Târgu-Frumos, Buftea, Orşova, Balş, Tăşnad, Siret, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.
Reamintim că în februarie, Primăria Oradea a stabilit preţul de vânzare al apartamentelor ANL la 350 de euro metrul pătrat în condiţiile în care se depuseseră circa o sută de oferte de cumpărare din partea chiriaşilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!