Teatrul Szigligeti se pregăteşte să dea startul noii stagiuni, care se anunţă „ echilibrată și previzibilă”. Toate cele trei trupe ale teatrului vin cu producții noi în stagiunea 2022/23, marcând totodată aniversările legate de nașterea poetului Petőfi Sándor și a scriitorului ardelean Tamási Áron.
În deschiderea conferinței de presă Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, a amintit realizările stagiunii trecute, amintitnd că s-au jucat 295 reprezentații cu un total de 38.000 de spectatori. S-au jucat 213 spectacole în Oradea, 51 în Bihor și în alte orașe ale României dar şi 31 în străinătate. Managerul a amintit şi premiul pentru cel mai bun spectacol câștigat de Trupa Szigligeti cu spectacolul „Sinucigașul” la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda în Ungaria, participarea a 21 de copii și tineri la spectacolul muzical „Undeva în Europa” al Trupei Lilliput, precum şi participarea Ansamblului Nagyvárad la Expo Dubai.
[eadvert]
Trupa Szigligeti
Prima premieră a stagiunii îl omagiază pe Tamási Áron, „cel mai secui” dintre scriitorii maghiari, „tatăl” lui Ábel și al Strălucitorului Jeromos, care a lăsat o moștenire universală. Se împlinesc 125 de ani de la naşterea sa, motivul pentru care Trupa Szigligeti a ales să includă în repertoriu piesa „Curcubeu înșelător”, în regia lui Telihay Péter. Publicul orădean nu s-a mai întâlnit cu talentul dramatic și limbajul puternic al scriitorului de peste 20 de ani.
În seara de Revelion se va juca „Nunta lui Figaro, sau o zi nebună” de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais.Spectacolul regizat de Botos Botos Bálint este o poveste despre puterea dorințelor care, în această zi nebună, pun stăpânire pe toți.
În ianuarie 2023, spectatorii vor avea parte de o curiozitate teatrală: Magyarosaurus – o specie de dinozaur descoperită pe teritoriul României de astăzi, în Transilvania, care, probabil din cauza lipsei de resurse, nu a ajuns decât la o cincime a mărimii rudelor sale uriașe. Spectacolul va fi semnat de una dintre cele mai importante voci feminine ale teatrului românesc, Gianina Cărbunariu. Spectacolul îl prezintă pe Nopcsa Ferenc (1877-1933), paleontolog născut la Deva, cercetătorul primelor fosile de dinozaur descoperite pe teritoriul Ungariei, geolog, albanolog, membru al Academiei Maghiare, iar între timp, agent de informații, spion și pretendent la tronul Albaniei. Partener în acest experiment teatral de anvergură este teatrul din orașul maghiar Szentendre.
În 2023, Trupa Szigligeti marchează 200 de ani de la nașterea poetului național al maghiarimii, Petőfi Sándor. Evenimentul „Libertate și dragoste — Petőfi 200” va fi inclus în programul de educație teatrală „Teatru în școală, școală în teatru”.
În primăvara anului 2023 vor fi alte două premiere ale Trupei Szigligeti. Cabaretul Kafka intitulat „Eu, gângania” va fi regizat de Kovács D. Dániel, după textul lui Kárpáti Péter, unul dintre cei mai importanți dramaturgi maghiari contemporani. Piesa a fost scrisă după nuvela „Metamorfoza” de Franz Kafka. Viziunea lui Kárpáti și mijloacele folosite de el se împletesc în mod firesc cu lumea întunecată, grotescă, și totuși hazlie a lui Kafka.
Directorul artistic al trupei, Novák Eszter regizează versiunea originală scenică a filmului „Mondenele”, regizat de Tímár Péter și scris de Márton Gyula. Povestea, care se desfășoară cu exact 60 de ani în urmă, în 1962, pregătirile pentru concursul de talente în speranța de a ajunge la Helsinki, melodiile nemuritoare – între care și unele compuse de orădeanul Fényes Szabolcs – promit un spectacol-eveniment pentru toată familia.
În oferta de abonamente a stagiunii 2022/23 figurează și trei spectacole ale Trupei Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare. Piesa „Rasputin” de Szőcs Géza va fi montată de Sardar Tagirovsky, „Woyzeck” de Georg Büchner este regizată de Albu István, iar musicalul „Fii bun până la moarte”, bazat pe romanul omonim de Móricz Zsigmond, ajunge la Oradea în regia lui Pesty Nagy Kati.
Se reiau şi activitățile din cadrul programului educativ „Teatru în școală, școală în teatru”, având tema principală prietenia, iar baza cercetării o vor constitui două opere literare de tineret: Seria „Pippi Șosețica” de Astrid Lindgren, respectiv romanul „Băieții din strada Pál“ de Molnár Ferenc, iar spectacolul ce urmează să fie realizat în cadrul programului se va intitula „Cine se aseamănă, se adună”.
Ansamblul Nagyvárad
Regizorul-coregraf Novák Péter va pregăti producția „Al Dumnezeului”. Spectacolul se inspiră din viaţa țărănimii Bazinului Carpatic, prezentând dramaturgia unei povești de viață inversate, de la înmormântare și până la naștere, de la sicriu și până la leagăn, prin toate momentele importante ale existenței umane.
Cealaltă premieră a stagiunii va fi „Le Schmürz”, o „nebunie de teatru fizic” după drama „Constructorii imperiului” sau „Le Schmürz” de Boris Vian. Prelucrând drama lui Boris Vian prin mijloacele teatrului fizic, regizorul-coregraf Györfi Csaba își propune să prezinte o lume care și-a pierdut valorile, oferind, prin trăirea durerilor și chinurilor fizice, o experiență purificatoarea celor care participa la acest ritual.
Trupa Lilliput
Trei premiere anunţă Trupa Lilliput pentru această stagiune. În 5 noiembrie 2022, trupa prezintă spectacolul „Fântâna fermecată”, bazat pe un text prelucrat de Pozsgai Zsolt, după povestea fraților Grimm. Spectacolul recomandat copiilor peste 3 ani prezintă lumea minunată a Mamei Promoroacă, unde nu există tratament preferențial, nu există lucru pe jumătate făcut, nici ceartă, nici mustrare. Există însă cuvântul dat, reguli clare, bine definite și ușor de respectat, și există și respect reciproc. În această lume ideală, toți primesc exact ceea ce merită.
Trupa Lilliput marchează apoi aniversarea de 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sándor cu spectacolul petőfisándor@arany.hu, un spectacol cu multe poezii, jocuri și muzică. În spectacolul din cadrul proiectului Teatru educaţional se presupune că dacă Petőfi ar trăi astăzi, probabil ar avea zeci de mii de followeri pe YouTube, pe Instagram, postările sale zilnice ar dicta cele mai noi tendințe în modă, în limbaj, în literatură, în modul în care se poate vorbi deschis și la înțelesul tuturor despre dragoste și libertate. Spectacolul încearcă să găsească răspunsuri la câteva dintre problemele importante pentru tinerii din clasele a VII-a și a VIII-a.
De Ziua Poeziei Maghiare, în 11 aprilie 2023, trupa își așteaptă micii spectatori cu producția interactivă intitulată „Pădurea poeziilor”. Scopul este promovarea poeziei și a teatrului de păpuși.
Abonamentele pentru spectacolele Teatrului Szigligeti vor putea fi achiziționate începând din 16 august, în funcție de tipul acestora, la prețuri între 45-150 lei. Mai multe informații privind oferta de abonamente găsiți la agenția de bilete a Teatrului Szigligeti, sau online.
Citiți principiile noastre de moderare aici!