Abia o mână de oameni adăpostiţi sub o cupolă de umbrele au participat, joi la amiză, în Piaţa Unirii, la programul oficial dedicat aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Majoritatea audienţei a resimţit mai acut umezala din pantofi şi frigul din umeri decât admiraţia în faţa isteţimii de care au dat dovadă cele două state, în 1859, când l-au ales ca domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, în 5 ianuarie în Moldova şi apoi, în 24 ianuarie, în Țara Românească.
Aniversarea a început, conform programului, deodată cu dăngănitul clopotelor din bisericile centrale, care anunţă ora 12:00, cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul Drapelului de luptă şi intonarea imnului de stat.
Gazda evenimentului a fost prefectul Ioan Mihaiu, instituţia pe care o păstoreşte fiind organizatoare a momentului aniversar. Consiliul Judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele ALDE, Traian Bodea, Prefectura, de însuşi prefectul iar Primăria, de tot triumviratul care o conduce – Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta.
Între oficiali au mai putut fi remarcaţi europarlamentarul Emil Pavel şi parlamentarii Gavrilă Ghilea, Dumitru Gherman, Florica Cherecheş sau Ioan Cupşa dar şi ALDE-istul Dorin Corcheş, vicepreşedintele Fondului Naţional de Mediu respectiv PSD-istul Felix Cozma, Președintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea au ţinut, apoi, un scurt serviciu religios, moment urmat de alocuţiunile referitoare la semnificaţia momentului, rostite de prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, și de colonelul în rezervă Constantin Moșincat.
Scurtul recital al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, Oradea, a fost limitat la o unică piesă, după care s-a trecut la depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la poalele statuii lui Mihai Viteazul.
S-au înşirat, regulamentar, în Piaţă, puţinii reprezentaţi ai instituţiilor publice, delegaţiile partidelor politice dar şi mici grupuri ale unor şcoli orădene, între care şi copiii de la Nicolae Bălcescu sau cei de la Iosif Vulcan.
În aplauzele timide ale audienţei – puţini dintre participanţi s-au îndurat să lase umbrelele din mână, evenimentul s-a încheiat cu o foarte scurtă defilare a detașamentului de onoare și cu onorul muzicii militare.
Dacă au fost unii dezamăgiţi de anularea tradiţionalei Hora Unirii, protestele lor nu au acoperit uşurarea celor încântaţi să se retragă spre locuri mai uscate şi mai calde.
Citiți principiile noastre de moderare aici!