Oradea aniversează, la 22 aprilie 2018, 99 de ani de la intrarea trupelor române în oraș, sub comanda generalului Traian Moșoiu. E momentul în care se consfințește eliberarea Oradiei de sub ocupația regimului bolșevic a lui Bela Kun. Conform tradiției, momentul a fost serbat la bustul Gen. Moșoiu, din strada Armatei Române, unde s-au adunat politicieni, funcționărime și mulți elevi pentru a asista la discursuri, depuneri de coroane și ceremonial militar.
După intonarea imnului, la microfonul evenimentului a luat cuvântul primarul Ilie Bolojan. Edilul și-a conturat discursul în liniile deja cunoscute – respectul și recunoștința pentru cei care au construit orașul și care, în momente critice, au înțeles să pună dragostea față de siguranța și conservarea urbei pe primul loc.
Ca noutate, a anunțat implicarea bănească a Oradiei în proiectul de reabilitare Casei Iuliu Maniu, „pentru că este normal ca la 100 de ani de la aniversarea Marii Uniri casa acestui mare român să nu fie o paragină”.
„Cred de asemenea că făcându-ne datoria acolo unde suntem, profitând, ca și atunci, la 1919, de conjuncturile externe, care azi sunt de altă natură. Să facem fiecare ceea ce trebuie pentru prosperitatea acestor ținuturi”, le-a propus Bolojan celor prezenți.
În context, a aruncat o pastilă și către oponenții de la CJ, arătând că e de datoria contemporanilor să conecteze „orașul la orașul nostru la sistemul aerian de transport, la sistemul internațional de autostrăzi”.
A mulțumit tineretului pentru prezență, insistând că e treaba celor care conduc Oradea și Bihorul să dezvolte „locuri de muncă pentru tinerii noștri ca să aibă unde trăi și unde să se dezvolte”.
„Cu înțelepciune și unitate se pot face întotdeauna lucruri mai bune decât cu adversitate și dușmănie”, a mai spus, în încheiere adresând urarea „La mulți ani Oradea, la mulți ani România!”.
A urmat apoi col (r) Grigore Batoș, care a făcut un apel liderilor politici – „Să lăsăm la o parte dezbinarea, să arătăm că suntem un popor civilizat”. A făcut un periplu prin istorie, dând exemplul familiei regale care, în momente de cumpănă, a ales să stea lângă interesul poporului român, punând pe plan secund legăturile de sânge.
Recitalul Corului Traian Moșoiu a precedat depunerea de coroane iar defilarea unităților mililare în muzică de fanfară a încheiat festivitățile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!