Artista orădeană Dafina Buşu a participat weekendul trecut la a 13-a ediţie a festivalului de filme de scurt metraj „Filmul de Piatra” de la Piatra Neamţ. Evenimentul a devenit un pilon important al vieţii culturale din Piatra Neamţ şi al evenimentelor dedicate tinerilor cineaşti.
[eadvert]
Au fost trei zile care au cuprins în program scurt-metraje românești în competiție și în afara competiției, discuții cu autorii lor, șapte proiecții speciale cu filme de lung-metraj, masterclass-uri cu regizorii Daniel Sandu, Bogdan George Apetri, Alina Manolache și Dan Dinu, concerte și petreceri. Evenimentele din cadrul festivalului au avut loc în mai multe locaţi din municipiu: La Curtea Domnească, în Teatrul Tineretului, în curtea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș”, în Ștrand și la Rubik Hub.
„(ÎN)CERC” la Teatrul Tineretului
Dafina Buşu a terminat Grafică la Facultatea de Arte din Oradea şi acum este masterand în anul II la aceeaşi facultate. În a doua zi de festival, la Teatrul Tineretului a fost proiectată animaţia ei intitulată „(ÎN)CERC”, animaţie 2D frame by frame. „(ÎN)CERC” este şi lucrarea ei de licenţă la care i-a avut ca şi coordonatori ştiinţifici pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu şi pe conf. univ. dr. Diana Oţet.
„Participarea la un astfel de Festival aduce bucurie pe mai multe planuri: bucuria de a te înconjura măcar pentru câteva zile de artă și artiști, de a lua parte la dezvoltarea comunității culturale, de a învăța unii de la alții și nu în cele din urmă, cea de a împărtăși cu restul lumii «(ÎN)CERC», un proiect de animație la care am muncit aproximativ un an de zile și care la urma urmei este despre și pentru oameni”, a mărturisit artista după festival.
Animaţia a fost proiectată şi în cadrul expoziţiei de artă contemporană „In Virtu – În virtutea virtualităţii digitale” organizată de UAPR Filiala Oradea la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, anul acesta, în ianuarie, după care a fost selectată şi la Bienala Internațională a Studenților organizată de Universitatea Aydın, Istanbul.
Festivalul a fost un prilej de a vedea, pe lângă proiecţiile aflate în competiţie şi filmele: „Casa cu păpuși” (regia Tudor Platon), „România Sălbatică” (regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache), „Supernova” (regia Harry Macqueen), „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri), „Otto Barbarul” (regia Ruxandra Ghițescu), „Tata mută munții” (regia Daniel Sandu), „Covid văzut din spațiu: departe de pandemie” (regia Alina Manolache, Vladimir Potop), „Copii pierduți pe plajă” (regia Alina Manolache). Au fost proiectate sub genericul #dePiatra şi filme de scurtmetraj realizate de cineaşti din Piatra Neamţ.
Participant activ la toate evenimentele din program, profitând şi de masterclass-urile la care a avut acces, Dafina Buşu s-a bucurat din plin de această experienţă. Unul dintre masterclassuri a fost susţinut de Bogdan George Apetri, care este regizor, producător și profesor de regie la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, Columbia University din New York. „Neidentificat”, cel de-al doilea său lungmetraj, care a fost prezentat la „Filmul de Piatra”, a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Varșovia și Premiul FIPRESCI la TIFF Cluj.
„A fost prima dată când am mers la Piatra Neamț și pot să spun că am rămas impresionată de diversitatea și complexitatea evenimentului, de dedicarea organizatorilor și a voluntarilor, de poveștile care au ajuns să fie ascultate și vizionate. Proiecții, concerte, masterclass-uri cu realizatorii filmelor, târg stradal, drumeții: toate au fost rezultatul unor oameni dedicați care își doresc să dea mai departe și să valorifice comunitatea creativă din România, iar pentru asta pot să le mulțumesc atât în calitate de artist, cât și de privitor”, spune artista, care acum se pregăteşte să plece pentru şase luni cu o bursă ERASMUS în Istanbul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!