O vițea Bălțată Românească și o oaie au căzut pradă lupilor zilele acestea. Păgubiţii sunt Marius Cacuci şi Ioan Dumitru Ungur din Beznea.
„Acesta este al treilea animal al meu care a căzut pradă lupilor. Până acum însă autorităţile nu ne-au luat în seamă şi ne-au spus că atacurile au fost făcute de câini cu toate că oamenii din zonă au spus că au văzut lupi. Practic ne-au învrăjbit între noi. Eu am avut doi câini metişi. Mi s-au făcut tot felul de reclamaţii să-i ţin legaţi dar până la urmă cineva i-a otrăvit. Ultimul a murit chiar cu o zi înainte să aibă loc atacul lupilor”, ne-a spus proprietarul vițelei Marius Cacuci, care este cunoscut ca fiind cel mai mare crescător de bivoli din Bihor și printre ultimii din țară.
Conform acestuia atacul a avut loc între case.
[eadvert]
„Am mai multe viţele cam de nouă luni şi nu le las departe de adăpost. Animalul a fost atacat chiar acolo. Şi pentru a nu mai exista suspiciuni şi a avea dovezi clare că a fost un atac al lupilor am lăsat hoitul acolo şi am stat la pândă. Lupul s-a întors la hoit şi am reuşit să-l filmăm”, ne-a spus păgubitul.
Şi Ioan Dumitru Ungur din Beznea a sesizat Primăria Bratca după ce în noaptea de 4 decembrie i-a dispărut din turma pe care o avea adăpostită acasă o oaie ale cărei resturi le-a găsit pe dealul Caci din perimetrul fondului cinegetic al A.V. Selina. Comisia de constatare a pagubelor, formată din reprezentantul Primăriei Bratca, al Gărzii Forestiere și al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor au găsit „urme specific din care resultă că animalul a fost ucis și consumat parțial de un exemplar mare de canid, cel mai probabil lup” în cazul viţelei iar pentru oaie nu a fost descoperit leșul ci numai „urme de lână și fragmente de conținut stomacal” din care nu s-a putut stabili cauza morții animalului.
Nu e prima data când satul Beznea e atacat de lupi. În 2017 14 oi au fost ucise de lupi la nici un kilometru de casele oamenilor. Ciobanii au cerut în mai multe rânduri ajutorul vânătorilor, dar vânătoarea lupilor,o specie protejată, este strict reglementată.
Lupul, specie protejată
Conform centralizatorului evaluarii efectivelor de lup pentru anul 2022 numărul acestora este 132 faţă de 122 câţi au foşt înregistaţi anul trecut.
„Numărul de pagube provocate de lup pentru anul 2022 este de 13. Comisia de evaluare pagube din data de 07.12.2022 a fost convocată pentru două sesizări în cadrul UAT Bratca”, a precizat Dorina Radoveţ reprezentantul APM Bihor.
Conform Ordinului nr. 724 din 19 iulie 2019 pentru aprobarea nivelului de interventie în cazul speciilor de urs şi lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune important există o cota aprobată la nivel național. În funcție de situație, gestionarii pot solicita derogare din cota la nivel național.
„Tinând cont de pagubele înregistrate în perioada 2020-2022, în luna mai 2022 APM Bihor a informat gestionarii prin adresa nr. 8207/09.05.2022 privind procedura obținerii derogării și ordinul aferent cotei la nivel național. La niveleul județului Bihor în cursul anului 2022 a fost o solicitare din partea unui gestionar pentru obtinerea derogării pentru două exemplare de lup și un exemplar de urs. Comisia formată din APM și GNM Bihor au avizat favorabil solicitarea. În consecință gestionarul trebuie să înainteze solicitarea la Ministerul Mediului pentru obținerea derogării din cota menționată la nivel național”, spun reprezentanţii APM Bihor.
Trimite articolul
XCred ca nici Elon Musk nu are un portofoliu asa diversificat precum Don Benny, fond cinegetic nu i-a trecut prin cap sa aiba. Deh, obrazul subtire…macar atat a putut copia de la Tiriac.