Un asin pitic şi nouă normali. Un berbec cu coamă şi o bibilică comună. Acestea sunt câteva dintre vieţuitoarele lipsă la apelul de la Gradina Zoologica Oradea. Le ele se adaugă cinci broaşte ţestoase, şapte capre de Camerun, nouă capre comune, o capră de casă, o căprioară, un căprior, cinci curci comune, 14 iepuri de casă, un iepure chinchila, trei fazani aurii, un fazan regal, cinci lei africani, 11 lei, doi lupi de trestie, şase lupi de pădure. Sunt de negăsit şi o maimuţă rezus, o maimuţă javaneză, o maimuţă tavian, două ovine metis ţurcană, 14 ovine muflon, patru ovine metis, doi mufloni, nouă papagali Micul Alexander, cinci papagali Nimfa, un păun albastru, un porc spinos, 12 porci mistreţi, 22 de şoareci albi, trei Urşi Carpatini, doi ulii şoricar, o veveriţă. Toate acestea lipsesc la inventarul făcut de conducerea RAPAS de la Gradina Zoologica Oradea. „Doar o parte sunt justificate prin procese verbale de mortalitate, proces verbal de punere în libertate”, ne-a declarat Florin Alexandru, de la Relaţii cu Publicul de la RAPAS.
Apar însă şi animale şi păsări în plus. Este vorba de trei ponei, un cal de muncă, doi fazani argintii, doi fazani comuni, o găină mare, 13 mistreţi (purcei), cinci nutrii, doi papagali peruşi Patagonia, un papagal perus ondulat, cinci papagali Micul Alexander, şapte porci pitici vietnamezi (purcei), un şarpe Boa. Aceste animale şi păsări sunt justificate, o parte, prin procese verbale de natalitate.
În instanţă
Inventarul a fost realizat de către o comisie de inventariere, în perioada 01.11 – 15.12.2010. „Comisia a constatat un plus de 43 de păsări cu o valoare de 959 de lei şi un minus de 158 de păsări şi animale în valoare de 9.087,8lei”, a precizat reprezentantul regiei. Potrivit legii, în cazul constatării unor lipsuri imputabile în gestiune, se impută persoanelor responsabile toate bunurile lipsă, la valoarea lor de înlocuire. Problema este că unele efective sunt evaluate la preţuri ce nu reflectă valorile reale şi nu pot fi cumpărate de pe piaţă (un leu figurând cu valoarea de 100 de lei). Astfel, valoarea de imputare va fi stabilită de o comisie formată din specialişti în domeniu. Întrucât lipsesc, în multe cazuri, documente justificative, iar altele nu sunt semnate de conducerea regiei, pentru aceste cazuri regia va cere în instanţă recuperarea prejudiciului.
În ceea ce priveşte leii trimişi în Anglia la începutul anului trecut, administratorul Gradinii ZoologiceOradea, nu a putut prezenta documentele necesare pentru o astfel de acţiune. Regimul donaţiilor este unul strict, administratorul nu putea să scoată afară din unitate 13 lei fără acceptul conducerii regiei şi a proprietarului de drept, Consiliul Local Oradea. În mod normal, în cazul unei donaţii, administratorul propune donaţia ordonatorului de credite, directorului general al RAPAS, iar acesta trebuie să ceară acceptul CL. Această procedură nefiind respectată, administratorul grădinii zoologice nu a putut prezenta la inventariere nici măcar o hârtie de predare-primire către parcul Yorkshire din Anglia. Daiana Gender, administratorul Grădinii Zoologice este în concediu şi are telefonul închis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!