Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că există diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, în cazul lui Claudiu Pop, preşedintele PSD Oradea, fost deputat în legislatura 2004 – 2008.
Conform informaţiilor transmise de către ANI marti, este vorba de o diferenţă de circa 620.000 de lei noi între averea dobândită şi veniturile realizate. În perioada 17 decembrie 2004 – 17 decembrie 2008, veniturile de natură salarială realizate de către soţii Pop, au fost în cuantum total de 649.224 de lei. Averea deţinută de către fostul deputat, împreună cu soţia, şi pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, este de 1.267.948,11 de lei.
În urma celor constatate, ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în vederea iniţierii procedurilor de confiscare a sumelor de bani considerate a fi cu caracter nejustificat, dobândite în perioada exercitării demnităţii publice de deputat de către Claudiu Pop.
„O chestie politică”
Claudiu Pop a declarat pentru Jurnal bihorean că anunţul ANI ce îl vizează are un puternic iz politic, dat fiind faptul că, din punctul său de vedere le-a transmis celor de la ANI toate documentele necesare pentru analiza cazului său, săptămâna trecută la Bucureşti.
Iată ce a avut de spus Claudiu Pop în această chestiune: „Marţea trecută am mers la sediul ANI cu toate documentele. Mi s-a spus că ANI s-a sesizat în urma unui articol apărut în ziarul Cetăţean de Oradea, ziar care nu există. De ce de trei ani de zile, de când mi-am închiat mandatul de deputat, nu m-au întrebat nimic, deşi am fost suprefect? De ce ziarul e o minciună? De ce se întâmplă acum, când sunt în sondajul USL pentru Primăria Oradea? Eu am intrat în Parlament cu un apartament, cu maşină. Aşadar, le-am avut înainte de a fi parlamentar, erau trecute în declaraţia de avere”, ne-a declarat preşedintele PSD Oradea. Claudiu Pop mai spune că, „deşi în declaraţia ANI se zice că am nu ştiu câte case, am o singură casă”. Conform spuselor sale, terenul pentru casă l-a primit prin donaţie, de la părinţi, pe care l-a extins prin cumpărarea unui teren vecin, de la fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, cu 13.000 euro. Pop mai spune că pentru casă s-a împrumutat tot de la părinţi, „pe acte notariale” şi şi-a scos un credit de la BRD, în valoarea de 55.000 euro. „Şi asta a fost tot”, asigură cel ce ocupă azi funcţia de director comercial al Companiei de Apă Oradea.
„Mi s-a spus că valoarea de impozitare a casei e mare şi că nu pot să justific de ce valoarea de impozitate e cât e şi investiţia mea a fost mai mică. Dar valoarea de impozitare e dată după anumite norme, ce ţine de zona în care e construită”, spune Claudiu Pop, arătând că suma cu care îţi ridici o casă e una, iar valoarea sa de impozitare e alta.
ANI mai spune, în comunicatul său, că Pop deţine 14 conturi în bănci. „Sunt bazaconii. Am cardul de la Raiffeisen, unde îmi primesc salariul de la Compania de Apă. Apoi, mai am două conturi la BRD şi Transilvania. De asemenea, cât am fost subprefect am primit salariul prin Banc Post”, spune Claudiu Pop. „E politică. Fără să-mi trimită mie finalizarea dosarului, l-au dat la presă. E o chestie exclusiv politică”, ne-a spus pesedistul.
CĂLIN CORPAŞ
FACT BOX
Ce a constatat ANI
Astfel, în urma evaluării declaraţiilor de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentă, ANI a constatat că fostul deputat Claudiu Pop, împreună cu soţia, Daniela Florina Pop, au deţinut, în perioada 17 decembrie 2004 – 17 decembrie 2008:
-o clădire proprietate privată, situată în Municipiul Oradea, în suprafaţă de 48,2 mp, şi terenul aferent, în suprafaţă de 117 mp, achiziţionate la data de 23.11.2006, cu preţul de 13.000 de euro;
-două clădiri proprietate privată, situate în Municipiul Oradea, în suprafaţă de 453,02 mp, respectiv, 105 mp, şi terenul aferent, în suprafaţă de 579 mp, dobândit în anul 2006, conform contractului de donaţie imobiliară de la părinţii lui Claudiu Adrian Pop;
-14 conturi la diferite bănci comerciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!