Aparatul şi-a făcut rutina, iar medicii care lucrează aici au tot interesul să ofere servicii de calitate pacienţilor pentru că au de gând să extindă domeniul investigaţiilor efectuate cu angiograful de la Oradea.
Pe răspunderea lui, managerul Florin Bodog a îndrăznit la finele lui 2009 să redea pacienţilor aparatul de angiografie, care stătea nefolosit aproape de când a fost scos din cutie, în urmă cu circa trei ani.
Astfel, dintr-un buget creat separat pentru compartimentul de explorări funcţionale invazive, de la etajul al III-lea al unităţii, dr. Bodog a reuşit să cumpere stocuri de seturi cu materiale sanitare de unică folosinţă necesare fiecărui pacient care necesită investigaţii sau intervenţii cu angiograful.
În acest fel, pacientul internat la Judeţean, căruia i se recomandă diverse servicii medicale cu angiograful are posibilitatea să fie aici investigat sau să fie supus unei intervenţii de angiografie, fără să se mai deplaseze la alte clinici. Cumpărând un stoc mai mare de materiale sanitare, managerul a reuşit să plătească mai puţin pe fiecare set de materiale faţă de preţul din farmacii. Astfel, introducând sistemul de co-plată, pacientul investigat sau operat cu angiograful orădean va plăti circa 600 lei pentru o investigaţie, cât costă setul de materiale pentru el sau suma aferentă materialelor pentru o intervenţie cu angiograful.
Medicii au tot interesul să trateze pacienţii cât mai bine, pentru că intenţionează să dezvolte acest compartiment din spital, mai ales că în lume, angiografia este în prezent în plină expansiune, în unele ţări pacienţii nemaifiind nevoiţi să fie deschişi pe cord ci doar operaţi minim invaziv cu angiograful.
Pentru ce angiografie?
Dr. Adrian Pop, medic chirurg vascular, a explicat că angiografia este investigaţia prin care se pune în evidenţă cu cea mai mare exactitate zonele unde apar îngustări pe artere care irigă un ţesut precum şi gradul de îngustare al arterei respective. Se face prin substanţă de contrast selectiv, la nivelul acelei artere, care se filmează. Foarte multe afecţiuni (ce necesită investigaţii angiografice) apar datorită ischemiei, care reprezintă o discrepanţă dintre aportul de sânge oxigenat şi necesarul de oxigen, cauzată de faptul că pe o arteră apare o zonă de îngustare (provocată din cauza diferiţilor factori de risc hipertensiunea arterială necontrolată, fumat, diabetul zaharat, dislipidemii etc). În peretele vascular apar nişte depuneri care îngustează lumenul şi artera nu se mai irigă la capacitate.
Simptomatologia bolii va fi în funcţie de organul afectat, astfel că angiografia se recomandă în cazuri de cardiopatie ischemică, cardiopatie la membre, la arterele carotide (acestea pot duce la accidente vasculare cerebrale) etc. Pacientul este diagnosticat preliminar apoi i se recomandă coronarografie (pentru arterele coronare) sau angiografie (pentru alte artere).
Medicul subliniază că angiografia e o investigaţie invazivă fiindcă se intră în arborele arterial şi nu e o procedură la care pacienţii pot avea acces direct ci doar din spital, cu recomandarea medicului specialist curant (cardiolog, diabetolog, neurochirurg, chirurg etc). Angiografia nu se recomandă persoanelor cu risc de hemoragie sau cu anumite alergii; investigaţia durează de la 10 minute până la circa o jumătate de oră, în funcţie de pacient şi patologia lui.
Stenturi
Pacientul este evaluat şi, în funcţie de numărul şi severitatea leziunilor se ia decizia terapeutică adecvată, de la tratament medicamentos, până la implant de stent, by pass, operaţii pe cord deschis etc, în cazul afecţiunilor ce ţin de cardiologie. Stentul e o mică proteză endovasculară care se implantează la nivelul leziunii, cu scopul de a deschide şi de a reface fluxul arterial iniţial. Astfel, dispozitivul (stentul) se introduce pe arteră, se expandează deschizând lumenul arterei la dimensiunea la care trebuie să fie, iar ţesutul deficitar irigat îşi va reveni. În cazuri mai rare, se impune o nouă stentare, la aceeaşi leziune sau la o alta nouă.
Trataţi-vă la Oradea
Serviciile de angiografie de la Spitalul Judeţean sunt oferite pacienţilor de către o echipă de medici formată la Timişoara: cardiologii dr. Cristian Sabău, dr. Virgil Popa, în viitorul apropiat probabil şi dr. Vlad Babeş şi chirurgul vascular Adrian Pop. Medicii de aici intenţionează în viitorul apropiat să facă chiar şi gărzi pentru a putea a asigura non-stop acest tip de servicii, care se efectuează de regulă programat.
Serviciul de angiografie de la Judeţean nu implică costurile mai mari pe care le-ar implica deplasarea la o altă clinică din jurul Bihorului şi, în plus, subfinanţarea sistemului sanitar poate duce la perioade în care chiar şi în clinicile de renume în care angiografia e o practică curentă bugetul să se epuizeze iar pacienţii să fie nevoiţi să-şi plătească materialele sanitare şi instrumentele medicale de unică folosinţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!