Angiograful de la Judeţean stă nefolosit, în timp ce în fiecare lună minm 30 de pacienţi din Bihor sunt trimişi la Timişoara.
Aparatul de angiografie cumpărat anul trecut de către ministerul Sănătăţii, la insistenţele senatorului Cornel Popa, continuă să ocupe o parte de etaj degeaba la Spitalul Judeţean. Ministerul Sănătăţii nu a inclus în programul naţional de boli cardiovasculare angiografia de la Judeţean din mai multe motive: nu sunt bani, unitatea nu îndeplineşte unele criterii cum ar fi lipsa unei secţii de chirurgie vasculară, doctori angajaţi pe această secţie etc. În lipsă, zeci de bihoreni riscă să moară în fiecare lună fiindcă au nevoie de investigaţii sau intervenţii angiografice şi pentru că acestea se fac doar la Timişoara.
Măcar pe bani
În lipsa finanţării, managerul Florin Bodog încearcă zilele acestea să obţină aprobare de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi de la Ministerul Sănătăţii pentru a oferi servicii de angiografie pe bază de taxă. Dr. Bodog crede că în acest fel, măcar bolnavii de inimă care necesită stenturi sau investigaţii şi îşi pot permite taxa, să fie salvaţi la Oradea, fără a mai fi plimbaţi câteva ore până la Timişoara. Dr. Bodog speră să obţină finanţare şi pentru secţia de chirurgie vasculară, vitală pentru intervenţiile de la angiograf, în timpul cărora medicii introduc stenturi bolnavilor. „Pentru examinările angiografice în vederea diagnosticării nu e nicio problemă, se pot efectua, dar la aplicare de stenturi e nevoie de o secţie de chirurgie vasculară, pentru back-up. În cazul în care unui pacient i se montează un stent, dar i se sparge o venă, trebuie să intervină obligatoriu chirurgul vascular”.
A furat cineva truse?
De câteva zile, dincolo de imposibilitatea investigării pacienţilor cu angiograful de la Judeţean, managerul a mai descoperit o problemă: lipsesc patru sau cinci truse complete şi stenturi. Dr. Bodog crede că aceste truse au fost duse de unii medici de la Judeţean la clinica din Timişoara, pentru a ajuta bolnavii bihoreni trimişi acolo. Oricât de altruist ar fi acest gest, managerul Bodog spune că nu mai poate acum deconta contravaloarea truselor dispărute (peste 2.000 euro) şi cineva va trebui să suporte paguba. Drept urmare, managerul Bodog a preluat compartimentul de angiografie direct în subordinea lui.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!