La finalul lui septembrie, din cele 120 de proiecte aprobate pentru județul Bihor pentru a fi finanțate prin programul Anghel Saligny, doar 60 au fost contractate, potrivit unei situații publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Mai mult, 45 de primării din Bihor nu au reușit încă să semneze niciun contract.
[eadvert]
Jurnal bihorean a contactat mai mulți primari, pentru a afla care sunt motivele pentru care la doi ani de la lansarea programului, contractele nu au fost încă parafate. Toți ne-au spus că de vină este birocrația.
Karsai Attila, viceprimarul de la Valea lui Mihai, ne-a spus că le-au lipsit câteva avize, însă între timp au reușit să le obțină și urmează să semneze contractele.
Mitică Lazăr, primarul din Aușeu, a spus că Drumuri Naționale a respins în mai multe rânduri documentația și că „sunt foarte multe restricții și condiționări pe procedura de mediu, care durează”. „Ne chinuim cu procedura de mediu”, a subliniat edilul. „Birocrația este mare și multă”, ne-a declarat și primarul de la Ineu, Dumitru Togor. El a precizat că pentru a putea semna contractele a avut nevoie de avize de la Primăria Oșorhei, deoarece canalizarea traversează comuna, și de la Compania de Apă
Suma alocată celor 120 de proiecte aprobate în Bihor este de 1,485 miliarde de lei. Până la finalul lui septembrie au fost semnate contracte în valoare de 724 de milioane de lei. Totodată, potrivit situației întocmite de MDLPA, până în septembrie, primăriile din Bihor au decontat doar 16,8 milioane de lei, adică 2% din valoarea contractelor semnate la nivelul județului. Cel mai mult a decontat Primăria Tărcaia, 6.938.986,65 lei, pentru Reabilitare DC231 Tărcaia-Totoreni şi străzi în comuna Tărcaia, judeţul Bihor. Proiectul în valoare de 10.000.000 de lei este cel mai avansat din Bihor, cel puțin pe hârtie, acesta fiind la un stadiu de 88,54%, potrivit documentelor publicate de Ministerului Dezvoltării. Consiliul Județean Bihor, inițiatorul acestui proiect realizat în parteneriat cu Primăria Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, nu a decontat nimic pentru Inelul rutier metropolitan, potrivit sursei citate. Autoritățile au și o scuză pentru asta, faptul că lucrările au început abia acum o lună. „Să poți deconta trebuie să urmezi o anumită tipologie. Nu poți să decontezi, de exemplu un foraj, până nu ai făcut și partea de fundații sau elevații. Totdeauna există, la toate proiectele, un decalaj care poate să fie de la 30 la 60 de zile între realizările efective și capacitatea de a deconta. Constructorii noștri, trebuie să îi felicit, au început în forță și lucrează din resursele proprii. Sper ca decontările din Anghel Saligny să se facă fluent”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, când a fost chestionat pe această temă. „Este un aspect pe care îl întâlnim la multe proiecte. Constructorul știe că nu poate să primească bani decât la momentul în care a ajuns să parcurgă o etapă din execuție, face o situație de lucrări și depune o situație de plăți. Apoi urmează procedura pentru a încasa suma”, a completat vicepreședintele CJ, Mircea Mălan. Valoarea primită prin Anghel Saligny este 201.300.000 lei, fiind cea mai mare sumă alocată unui proiect, prin acest program.
Valoarea primită prin Anghel Saligny este 201.300.000 lei, fiind cea mai mare sumă alocată unui proiect, prin acest program.
Proiectele pentru care au fost făcute deconturi în județul Bihor
Primăria Batăr 136.650 de lei pentru proiectul Modenizare străzi în localităţile Batăr, Arpăşel, Tăut şi Talpoş, comuna Batăr, jud. Bihor. Valoare totală proiect 3,9 milioane de lei
Borod a decontat 321.300 de lei pentru proiectul Îmbunătățirea infrastructurii rutiere în comuna Borod, județul Bihor, în valoare totală de 12 milioane de lei
Borș a decontat 592.103 de lei pentru proiectul Retehnologizare și modernizare stație de epurare sat Sântion, comuna Borș, județul Bihor
Copăcel a decontat 276.080 de lei pentru proiectul Alimentare cu apă în localitățile Chijic, Copăcel și Surduc, comuna Copăcel în valoare de 9.787.109,3 lei
Gepiu a decontat 160.650 de lei pentru proiectul Modernizare străzi în comuna Gepiu, județul Bihor, în valoare de 10 milioane de lei
Mădăras a decontat 61.600 lei pentru proiectul Modernizare străzi în satele Ianoșda si Homorog, comuna Mădăras, în valoare totală de 9.025.441,71 lei
Olcea a decontat 2.043.417,41 lei din proiectul Reţea alimentare cu apă în localitatea Hodişel, comuna Olcea, judeţul Bihor. Valoare totală 5.938.109,82 lei
Sâniob a decontat 1.650.338,59 lei pentru Modernizare străzi de interes local în comuna Sâniob, localitatea Sâniob, județul Bihor, în valoare de 9.694.984,23
Sânmartin a decontat doar 152.915 lei dintr-un proiect în valoare de 8.101.637,38 lei, Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră în zona loc Cihei-Sanmartin ( Zona str. Împăratul Traian și zona str. Grădinarilor ), Com. Sânmartin, județul Bihor.
Sânnicolau Român a decontat 3.356.911,9 lei pentru „Modernizare străzi și drum comunal DC77 Roit – Livada de Bihor prin lărgire la 2 benzi și asigurarea dispozitivelor de scurgere a apelor, în comuna Sânnicolau Român”, în valoare de 3.994.705,81 lei.
Viișoara a decontat 1.194.587,8 lei pentru Reabilitare drumuri și străzi în comuna Viișoara, județul Bihor, în valoare 4.560.014 lei.
Cele mari sume au fost primite în Bihor
Consiliul Județean Bihor – 201.300.000 lei pentru construcție Inelul rutier metropolitan
Aștileu – 19 milioane de lei pentru extindere canalziare
Marghita – 20 de milioane de lei pentru modernizare străzi
Oșorhei – 35 de milioane pentru extindere canalizare și apă
Salonta – 20 de milioane pentru modernizare străzi
Ștei – 16 milioane pentru modernizarea rețea alimentare cu apă
Următoarele primării nu au semnat niciun contract pentru proiectele aprobate prin Anghel Saligny:
Aleșd, (1 proiect), Aușeu (2 proiecte), Avram Iancu (1), Beiuș (1), Boianu Mare (1), Brusturi (2), Budureasa (1), Buduslău (1), Bulz (1), Buntești (1), Căbești (1), Căpâlna (1), Cărpinet (1), Câmpani (1), Cefa (1), Chișlaz (1), Ciumeghiu (1), Criștioru de Jos (1), Curățele (1), Derna (1), Diosig (2), Drăgănești (1), Drăgești (2), Girișu de Criș (1), Hidișelu de Sus (1), Husasău de Tinca (1), Ineu (2 proiecte). Lazuri de Beiuș (1 proiect), Lugașu de Jos (1), Măgești (1), Nojorid (1), Paleu (1), Pietroasa (1), Pocola (1), Popești (1), Săcădat(1), Săcueni(1), Sâmbăta(1), Spinuș(1), Șinteu (1), Șuncuiuș(1), Tileagd (2 proiecte), Tulca (1), Uileacu de Beiuș (2 proiecte), Valea lui Mihai (2 proiecte).
Lăzăreni a contractat un proiect din cele 2 aprobate. În aceeași situatie sunt: Suplacu de Barcău, Tăuteu și Ceica, Cetariu, toate au câte două proiecte fiecare, însă au semnat contracte doar pentru unul.
Raport Expert Forum
Potrivit unei analize a Expert Forum, la nivel național, din 4690 de proiecte aprobate au fost semnate contracte pentru 2.208 de proiecte.
„La nivel de partide, distribuția pe fonduri alocate și contracte semnate este relativ proporțională la PSD și PNL, principalii beneficiari ai proiectelor. Pare că UAT-urile conduse de primari sau președinți de consilii județene PSD s-au mișcat ceva mai bine la capitolul deconturi. Astfel, 53% din deconturi au mers către primarii PSD (0.8 mld), iar 39% către liberali (0,6 mld). Independenții s-au mișcat mai greu și au decontat sume relativ mici. Primarii AUR au primit 5 proiecte și doar unul a fost contractat – nu s-au decontat cheltuielile. PNL stă cel mai bine proporțional la capitolul fonduri contractate relativ la fondurile aprobate (50%), față de PSD (47%). În cazul UDMR se observă un procent mic, 26% – ceea ce ne arată că ar putea fi dezavantajat politic o dată ce nu mai este la guvernare”, a scris Expert Forum.
Valoarea totală a proiectelor este de 51,7 de miliarde de lei, iar valoarea celor contractate (semnate cu beneficiarii) era, în septembrie, 24 de miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, cele mai mari procente au fost decontate pentru domeniile drumuri (66%), respectiv apă și canalizare (14%) și cei mai mulți bani i-au decontat primăriile de comune, adică 81% din total, urmate de consiliile județene (7%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!