Vin vremuri grele pentru angajatori. Pentru cei care mai practică munca nedeclarată, munca fără forme legale. „Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecinţe negative atât asupra lucrătorului, cât şi asupra bugetului de stat. Aceasta se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorităţi a întregii activităţi a salariatului, cât şi prin declararea parţială a activităţii acestuia.
În acest context s-a impus adaptarea legislaţiei naţionale la noile provocări cu care se confruntă autorităţile în demersul de prevenire şi combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situaţiilor care constituie muncă nedeclarată, reglementare fără de care aceste fapte nu pot fi sancţionate“, ne-a transmis, telefonic, Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.
În Monitorul Oficial al României Partea I n.644 din 07.08.2017 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 53 din 04.08.2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Aceasta a intrat deja în vigoare. „Noile reglementări permit inspectorilor de muncă ai ITM Bihor verificarea în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă respectiv, prin confruntarea imediată a datelor înscrise în documentele prezentate cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL)”, explică șeful ITM Bihor.
Munca nedeclarată
Noul act normativ lămurește fără echivoc sintagma de muncă nedeclarată. „În sensul OUG nr.53/2017 munca nedeclarată reprezintă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii. Tot muncă nedeclarată este şi primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
De asemenea, primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, precum şi primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial sunt tot munci nedeclarate”, ne-a declarat Cristina Bikling, juristul și purtătorul de cuvânt al ITM Bihor.
Sancțiuni înăsprite
OUG 53 din 2017 aduce noutăți și în ceea ce privește sancțiunile aplicate pentru munca nedeclarată, în sensul că acestea s-au înăsprit. Astfel, cuantumul amenzii este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, față de cuantumul minim de 10.000 de lei prevăzut înaintea modificării.
Prin acest act normativ s-a abrogat limita maximă de cinci persoane pentru care se poate aplica sancțiunea amenzii, aplicându-se o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană primită la muncă fără forme legale. „OUG 53/2017 introduce obligația de a dispune sistarea activităţii locului de muncă organizat, supus controlului în cazul identificării muncii nedeclarate”, a precizat juristul ITM Bihor.
OUG nr.53/2017 prevede, totuși, posibilitatea achitării în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din cuantumul amenzii.
Noua ordonanță îi pune la respect, mai ales, pe angajatorii care practică munca temporară, de multe ori, un fel de „muncă la gri“. Nu puțini sunt angajatorii care aveau la muncă persoane angajate cu două ore, dar acestea munceau patru sau chiar șase ore.
„Potrivit noii legi, angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc. De asemenea, angajatorul este obligat să țină la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru. Nu în ultimul rând, angajatorul are obligația de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru”, conchide Cristina Bikling.
Citiți principiile noastre de moderare aici!