„Tema şedinţei a fost analiza stării securităţii şi sănătăţii în muncă pe semestrul I al anului 2010 în judeţul Bihor şi campaniile de control ce se desfăşoară în semestrul II 2010”, ne-a informat EugenCîrmaciu, inspectorul şef adjunct al ITM Bihor.
Controale şi avertismente
Potrivit lui Eugen Cîrmaciu, în primul semestru din acest an au fost efectuate 965 de controale la un număr de 922 de angajatori. Au fost aplicate 941 de sancţiuni în valoare totală de 597.000 de lei. Un accent deosebit a fost pus pe înregistrarea accidentelor de muncă. „În primul semestru din 2010 au avut loc 19 accidente cu incapacitate temporară de muncă şi două cu decesul accidentaţilor. Unul dintre accidente a avut loc pe teritoriul altui judeţ”, a precizat inspectorul şef adjunct al ITM Bihor. De asemenea, în primele şase luni din acest an au fost depistate două noi cazuri de boli profesionale: unul de silicoză şi unul de discopatie lombară.
Reprezentanţii ITM Bihor atenţionează angajatorii care nu comunică evenimentele de muncă. „Orice eveniment care nu este comunicat se sancţionează cu amendă de 15.000 de lei. Chiar dacă în unele cazuri angajatorii nu vor să se afle, spitalele ne comunică. În unele cazuri, sesizările vin chiar din partea celor accidentaţi, dacă nu s-au înţeles cu angajatorii”, a subliniat Cîrmaciu.
Pe de altă parte, la dosarul de cercetare al evenimentelor trebuie ataşat un document din care să reiasă dovada că angajatorul a desemnat o persoană care să asigure primul ajutor în caz de accident, persoană care a fost instruită în acest sens.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!