Cursurile scurte din sistemul universitar sunt soluţia pentru tinerii care vor să obţină rapid o diplomă cu care să îi angajeze. Ideea apare în noua lege a educației ca soluţie pentru criza de specialişti de pe piaţa muncii. Este luată în calcul introducerea studiilor universitare cu durată mai scurtă având în vedere că unul din doi studenți abandonează cursurile, iar 42 % dintre cei care urmează un program de master renunţă ulterior. Astfel ministerul Educației dorește ca facultatea să se facă în doar doi ani şi 60 de credite acumulate. Vor fi obligatorii stagiile de practică, iar universitățile vor asigura locuri de muncă studenților pentru a prinde experiență. Orice universitate poate organiza astfel de programe, în afară de Medicină, Drept şi Arhitectură.
Meseriile pentru care facultatea se reduce la 2 ani
Ingineri, bibliotecari, economişti sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată. În afară de Medicină, Drept şi Arhitectură, toate facultățile ar putea oferi programe de doi ani pentru anumite specializări rapide.
[eadvert]
Mulți angajatori duc lipsă de personal calificat și spun că multe meserii pot fi desprinse după mai puțin de 3-4 ani, cât ține facultatea acum. Diploma studenților care aleg acest program nu va fi echivalentă cu cea a unui student care a parcurs studiile cu program normal. Ea se va afla undeva între studiile postliceale și cele universitare complete. Este important de menționat că studenții care după acești doi ani vor să își continue studiile pot să rămână la facultate. Urmează să se decidă modalitatea clară prin care se poate face această trecere, însă cel mai probabil aceștia vor da un examen de echivalare a cunoștințelor și vor continua alături de colegii lor din anul al treilea.
Cererea de pe piaţa muncii este mare aşa că angajatorii îi aşteaptă cu braţele deschise.
„Piața forței de muncă se confruntă cu un deficit de persoane dispuse să se angajeze iar această măsură ar reduce acest deficit. Piața locală s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, sunt multe companii care-și desfășoară activitatea în zonă, în parcurile industriale, iar forța de muncă este aceeași, ne batem toți pentru aceiași oameni”, ne-a spus Nicoleta Sotoc, reprezentanta Golde Oradea.
„Reducerea perioadei de studiu la doi ani ar fi pe de o parte o soluție la criza forței de muncă, pe de altă parte nu, depinde de domeniul de activitate. Dacă vorbim despre informatică, programare și calculatoare ei deja încep bazele din liceu și atunci cred că le este mult mai ușor să se adapteze pe piața forței de muncă, într-o companie cu atât mai mai mult cu cât acum companiile acum sunt dispuse să facă traing-uri speciale pentru tineri”, ne-a spus Cora Petrică recruter în cadrul Prohuman.
Pe de altă parte și viitori studenți spun că ar urma astfel de facultăți. „Eu personal aș opta pentru o facultate de doi ani cu atât mai mult cu cât merg pe un profil umanist unde chiar nu consider că este nevoie de trei sau patru ani pentru a putea să intri pe piața muncii”, este de părere Andrei Bota, un tânăr care acum termină liceul.
Și reprezentanții asociațiilor studențești privesc cu ochi buni noua propunere.
„S-a constatat că unele meserii nu au nevoie de atât de mult timp de studiu ca până acum. Tinerii ar putea să se apuce mai repede de muncă, lucru care ar fi atât în beneficiul angajatorilor cât și al tinerilor”, spune Kiss Kitty, reprezentanta AISEC Oradea, asociație care face parte din una dintre cele mai mari organizații studențești din lume. .
Trimite articolul
Xpe 2 bani?
Facultate de doi ani dupã liceu nu poate fi, aceea era cândva, posibil sã mai existe şi acum şcoalã postlicealã şi era consideratã ca şi studi medii.