Sala de şedinţe a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei aproape 200 agenţi economici interesaţi de modificările legislaţiei muncii.
Astfel, potrivit HG 37 din 2010, de la 1 februarie, angajatorii au obligaţia să înregistreze în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor angajarea fiecărui salariat cel târziu cu o zi înainte de începerea activităţii de către acesta. „Angajatorii au obligaţia de a transmite registrul în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul, după caz, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat”, a precizat Simona Iancu, directorul coordonator adjunct al ITM Bihor. De întocmirea registrului electronic de evidenţă a salariaţilor scapă misiunile diplomatice din România, respectiv ambasadele, reprezentanţele, consulatele generale şi consulatele oficiale.
Sancţiuni
Legea aduce o serie de modificări şi în ceea ce priveşte cuantumul şi plata amenzilor, dar apar şi alte două noi contravenţii: neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate.
Cuantumul contravenţiilor pentru neînfiinţarea registrului şi/sau netransmiterea acestuia în formă electronică la ITM în termenele şi forma prevăzute de prezenta hotărâre, pentru refuzul de a pune la dispoziţia ITM-ului registrul în forma electronică, precum şi dosarul personal al salariaţilor şi pentru necompletarea registrului în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri este cuprins între 2.000 şi 5.000 lei.
Pentru neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registru anterior începerii activităţii, amenda va fi de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de muncă neînregistrat, fără ca valoarea cumulată a amenzii, determinată de numărul efectiv de astfel de contracte, să depăşească cuantumul de 20.000 lei. „La început vom încerca să sancţionăm mai mult prin avertismente”, a precizat Simona Iancu.
Dacă înainte se putea plăti jumătate din cuantumul amenzilor în termen de 48 de ore, acum această prevedere a dispărut.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!