“Dacă în luna mai profesorii au fost forțați sub amenințare să semneze un acord de transformare a postului, reprezentând, de fapt, renunțarea de bună voie la calitatea de profesor și acceptarea trecerii fiecăruia în expert, cu veniturile tăiate considerabil, luna august vine cu desființarea pur și simplu a acestora. În presă, managerul instituției, a dezinformat afirmând că doar 2-3 persoane vor avea veniturile diminuate. În realitate aproape toți profesorii vor avea veniturile scăzute. Noile salarii propuse de managerul instituției sunt la nivelul de salarizare al unui lucrător cu studii medii sau nici atât”, se arată în scrisoarea semnată de angajații Școlii de Arte.
Își vor da demisia
Unul dintre semnatarii scrisorii a declarat că în cazul în care conducerea școlii va duce la bun sfârșit demersul prin care profesorii vor fi transformați în experți, mulți își vor da demisia. “Nu este de neglijat faptul că activitatea acestei instituții de cultură, prin continuitatea funcționării sale timp de 95 de ani neîntrerupt, a demonstrat că existența corpului profesoral pregătit, determină calitatea actului de predare și instruire. Moștenirea culturală lasată unui oraș este risipită, din pricina unei ”viziuni” înguste care nu are nicio legătură cu comunitatea culturală locală. Trebuie subliniat ca această instituție a fost model pentru multe școli vocaționale similare din țară”, mai arată în sursa citată.
“În consecință, se face apel la rațiunea membrilor votanți din aparatul Consiliului Județean Bihor, de a înțelege importanța calității de a fi profesor al acestei școli, de a rămâne PROFESOR, întrucât mulți tineri ai comunității bihorene au fost, la un moment dat, elevii acestei instituții, pregătiți doar de PROFESORI”, conchide scrisoarea angajaților de la Francisc Hubic.
Aplică legea
Dacă angajații instituției reclamă abuz din partea managementului, conducerea instituției spune că nu face altceva decât să intre în legalitate. În urmă cu câteva săptămâni, managerul Școlii de Arte ne-a declarat că, potrivit legii, angajații instituției nu mai pot fi încadrați ca profesori. Asta, ca urmare a fuziunii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor cu Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea. „Din decembrie, potrivit Ordonanței 118, sub care noi funcționăm, nu putem să avem angajați profesori. Singurele variante sunt cele de experți cu atribuții de predare”, ne-a declarat managerul CCJ Bihor, Florin Marian Mariș-Hinsu. El a precizat că schimbările au stârnit unele nemulțumiri, însă spune că reorganizarea a fost făcută după modele din țară și că legea trebuie pusă în aplicare. „Unii profesori sunt nemulțumiți, sunt obișnuiți cu statutul de profesori”, a mai spus managerul. El a adăugat că după reorganizare, atribuțiile angajaților rămân aceleași, doar că pe lângă activitatea de predare și evaluare, vor mai avea de organizat și participat la evenimentele CCJ Bihor. „Tuturor le cresc salariile, mai puțin în două cazuri din zece, în care scad salariile cu aproximativ 250 de lei net”, a mai spus managerul. El a recunoscut însă că veniturile ar putea să scadă, așa cum susțin angajații, deoarece vor pierde plata cu ora. „Această schimbare trebuie făcută pentru a intra în legalitate”, a conchis Mariș-Hinsu.
[eadvert]
Mai jos redăm scrisoarea profesorilor către consilierii județeni:
Apel la rațiune, domnilor consilieri…
În loc să se pregătească pentru o nouă sesiune de admiteri, unde, ca întodeauna, se înscriu sute de participanți dornici de a urma cursuri în domeniul artistic, profesorii Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, devenită secție a Centrului Județean de Cultură, sunt puși în situația de a li se desființa posturile…
Dacă în luna mai profesorii au fost forțați sub amenințare să semneze un acord de transformare a postului, reprezentând, de fapt, renunțarea de bună voie la calitatea de profesor și acceptarea trecerii fiecăruia în expert, cu veniturile tăiate considerabil, luna august vine cu desființarea pur și simplu a acestora. În presă, managerul instituției, a dezinformat afirmând că doar 2-3 persoane vor avea veniturile diminuate. În realitate aproape toți profesorii vor avea veniturile scăzute. Noile salarii propuse de managerul instituției sunt la nivelul de salarizare al unui lucrător cu studii medii sau nici atât. De ce? Pentru că angajații, cu studii de specialitate în domeniul artistic, grade didactice obținute, vechime, nu au fost de acord să semneze umilirea prin retrogradare, a unui act pus sub nasul lor, din scurt, fără existența unui termen de gândire. Conducerea instituției, fără consultări, fără transparența informațiilor din timp prin constrângerea si amenințarea pierderii locului de muncă, a considerat că acești profesori merită să fie pedepsiți prin desființarea posturilor și reînființarea celor de experți.
Da, au fost pedepsiți pentru că au avut o voce, nu au fost supuși, au îndrăznit să vorbească cu presa, au încercat să își apere statutul, dobândit prin studii de specialitate, calificări și perfecționări. Au fost puși în situații degradante, de umilință în interiorul unei instituții care se pretinde a fi leagănul unui grup civilizat, educat și dedicat promovării, apărării unei educații artistice, ce completează educația tradițională a familiei. Pentru că actului artistic de calitate îi este necesar echilibrul între colaborarea dintre oameni dedicați și coerenți, îndrăzneți și creativi, ce sunt responsabili să ridice permanent nivelul de participare la formarea unor noi generații. Este greșit să lupți într-un sistem în care valoarea să prevaleze?
Nu este de neglijat faptul că activitatea acestei instituții de cultură, prin continuitatea funcționării sale timp de 95 de ani neîntrerupt, a demonstrat că existența corpului profesoral pregătit, determină calitatea actului de predare și instruire. Moștenirea culturală lasată unui oraș este risipită, din pricina unei ”viziuni” înguste care nu are nicio legătură cu comunitatea culturală locală. Trebuie subliniat ca această instituție a fost model pentru multe școli vocaționale similare din țară. Prin pregătirea cursanților și prin foarte multe premii câștigate, prin proiectele sale de anvergură, Școala de Arte Francisc Hubic a fost una dintre cele mai prestigioase și respectate instituții din țară. De ce să se distrugă ceea ce funcționează și demonstrează eficiență? Eficiența nu însemnă doar bani…
Astfel profesorii școlii nu au cum să accepte atitudinea, comportamentul și deciziile celor care ar trebui să le fie alături și nu pot accepta pedeapsa de a le fi desființată o carieră profesională căreia i s-au dedicat. De aceea, pe lângă pierderea calității de profesor suferită de cadrele didactice ale școlii, trebuie amintit si impactul negativ al măsurilor asupra modului de organizare a activității instituției și asupra calității actului de predare-învățare, impact care va atrage după sine scăderea și pierderea unui număr considerabil de cursanți, plătitori de taxe. Deja acest fenomen a ajuns la urechile multor părinți și cursanți, ce vor refuza continuarea participării la cursuri, exprimându-și nemulțumirea pentru noua formă de organizare propusă și desființarea posturilor de profesori. Pentru că noile posturi înființate, de expert, nu reflectă de fapt și un nivel de pregătire conform înțelesului termenului de ”expert”. Sunt admise și persoane cu nivel mediu de pregătire, fără studii de specialitate și experiență în domeniu.
În consecință, se face apel la rațiunea membrilor votanți din aparatul Consiliului Județean Bihor, de a înțelege importanța calității de a fi profesor al acestei școli, de a rămâne PROFESOR, întrucât mulți tineri ai comunității bihorene au fost, la un moment dat, elevii acestei instituții, pregătiți doar de PROFESORI.
FACEM APEL LA RAȚIUNEA ȘI CONȘTIINȚA DUMNEAVOASTRĂ, DOMNILOR CONSILIERI!
ARTA NU ARE CULOARE POLITICĂ!
Trimite articolul
XTraiasca betonul. Sa ne inchinam zeululi betoanelor
Foarte bine face ,Oradea are nevoie de scoli profesionale pt parcurile industriale.
-
Du-te dracului de taran prost
-
Sa vina absolvenții sa îți construiască piatra funerara, driopitecule!
-
Absolvenții aia de scoli profesionale sa îți facă tie piatra funerara, driopitecule!
desființați le ca si asa stau pe bani publici aiurea cu funcții inventate !!! afara cu ei la munca nu la întins mana!
-
Bai idiotule se desfiinteaza scoli, deja 7 licee a inchis si comaseaza toate scolile. Ce vezi tu bine in asta ? Ca sa avem numai analfabeti si scoli profesionale? Profesorii nu sunt posturi inventate. Esti in mintea nebunului chel care numai asta stie sa fure banii de peste tot sa ii bage in betoane
-
Ii plang, dar in acelasi timp isi merita soarta infatuatii. Au timp sa calculeze aria cercului.😁😁😁
-
Ce zici de niște pepsiglas la ușa de la balcon anti deltacovid și de niște urări de la mulți ani la Ana Pauker?
-
-
Asta se intampla cand toata puterea de decizie este la un singur om, care din pacate e un taran increzut care crede ca le stie cel mai bine pe toate si care are linga el o echipa de oameni slabi pregatiti care ii aproba toate nebuniile fara comentarii. In loc sa incerce sa dezvolte ceva, sa faca sectii noi la scoala de arta, teatru, la sport, etc, acest taran se ocupa doar cu desfiintarea sau eventual diminuarea lor pentru 2 lei economisiti. Asta e dezvoltarea pt. el. Daca am compara cati bani se economisesc din restructurarile pe care le face din pix peste tot unde isi baga nasul, cu cati bani publici se risipesc pe proiecte inutile populatiei, megalomanice, pe refaceri, corectii si rambursari de fonduri UE datorita greselilor intentionate sau nu, lucrari cu costuri umflate pana la dublu, pe zecile de SF facute fara nici un rost, am constata ca de fapt nu se face nici o economie cum incearca presa aservita (toata) se ne manipuleze ci de fapt se face o risipa enorma, in bataie de joc, a banului public. Cam asta e pe scurt povestea celei mai performante administratii din univers, economii de 2 lei si risipa fara numar. Succes profesorilor in lupta cu nebunu chel.
-
In loc sa creezi sa produci bani. Nu asa se fac banii taind si facand economie. Economia asta e nimic raportat la cati bani sunt la un judet.
Sa comasam toate scolile intr-una singura cu clase de cate 300 elevi, sa fie eficient. Casele de copii le-comasat. Taxe cat mai mari , in fiecare an reducem si taiem pana ajungem la zero cheltuieli dar taxam la maxim..asta e eficienta maxima. Nu sa investim in ceva care sa produca bani. Dar degeaba taie chelul ca multi bani vin de la Bucuresti iar daca nu ai cheltuieli la anul primesti mai putini iar banii ramasi merg la alte judete. Mare realizare.
Si noi, studentii? Am creat legaturi cu PROFESORII nostri minunati care ne-au indrumat in toata evolutia noastra. Sa continuam cursurile cu alti profesori? Care habar nu au la ce nivel suntem fiecare in parte? Sa luam totul de la 0? Evolutia nostra nu conteaza deloc?! Ne vrem profesorii inapoi! Cei care au fost pana acum deoarece nimeni si nimic nu ii poate inlocui!
-
Conteaza eficienta Chelului, si aparatia lui la Digi , totl pt dezvolare si betoane.
❤❤❤Lupta bolo! Arata ca prostocratia va invinge! Arata-le profesorilor(80% te au votat) cine e dirijorul in orchestra! Multa mu1e din partea pnl. Daca poti, mai comaseaza 2, 3 licee si n ai ambitue daca nu faci din Gojdu scoala profesionala de elita!
-
Gojdu si Ghibu sunt pe lista neagra momentan, prea multi elevi si prea multe clase, trebuie coomasati macar 45 -50 elevi in clasa ca pe vremuri. Fortza Chelul, vrem doar Profesionale, vrem PIATETE PUBLICE, cel mai eficient oras din univers.
,, Unii profesori prea s-au obisnuit cu statutul de profesorii,, zice mangerul Centrului.. Maris, profesor si el,doar ca a uitat asta acum din postura in care este ….de rusine fata de colegi si daca mai are un pic de demnitate,ar trebui să demisioneze!!
“Profesorii prea s-au obisnuit cu statutul de profesor” afirma managerul institutiei, Mariș..uitand din poziția in care este acum, ca si el este tot profesor…..oare cum se uita in ochii colegilor lui… oricum dacă ar avea un pic de rusine și demnitate si-ar da demisia!
BOLOVAN DESFIINTEAZA TOT,CAND II VINE SI LUI TIMPUL ,SE INVARTE ROATA.
Nu tin partea nimanui, dar adevarul este ca putina curatenie trebuie facuta si acolo, multi sunt profesori doar plimba foi de colo-colo.
Inainte de a ai decadea din drepturi as cere totusi un nou examen de titularizare si o expertiza psihologica, ca multi sunt acolo de ani de zile cu note de 5 laute de pe vremea cand se dadea la universitate si acum stau bine mersi la loc caldut, iar cei care vin acum de pe bancile scolii nu au nicio sansa la vreun post pentru ca nu exista posturi titularizabile.
Hai sa desfiintam cultura .Sa facem poduri pt.tarani ca pe ei ii iubeste Bolojan.Ne ajung festivalurile de bere.