Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea prin Compartimentul Spații Verzi Urbane Facilități de Agrement și Sport organizează, săptămâna aceasta, în perioada 16-20 mai, ateliere de arboricultură în cadrul cărora este invitat și Alexandru Purcaru, arborist român. În cadrul atelierelor practice sunt abordate unele studii de caz din teren.
[eadvert]
„Ne dorim ca Direcția Tehnică să facă intervenții cât mai responsabile pentru Oradea. Sunt puțini specialiști atestați ISA la nivel național și am ales să vedem modul lor de abordare în ce privește intervențiile de tăieri în coronament, în verde, în funcție de fiecare situație în parte, coroborat cu specia arborelui asupra căruia urmează să se intervină. Totodată, este foarte important să înțelegem managementul riscului”, a precizat Cristina Stănescu, consilier în cadrul Direcției Tehnice.
Pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul activităților din teren, Alexandru Purcaru și colaboratorii le vor arăta specialiștilor din primărie, cum se execută o intervenție corectă și sănătoasă la arbori. Locațiile unde se vor desfășura probele practice au fost prestabilite de reprezentanții Direcției Tehnice. La aceste activități au fost invitați să participe și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Oradea și ai ONG-urilor ecologiste.
„Am răspuns Direcției Tehnice pe problema tăierii corecte de arbori. Punctăm fiecare problemă care există la nivel de oraș și venim cu soluție pentru fiecare caz în parte. Avem o parte de teorie pentru a ne familiariza cu domeniul, iar la partea de practică aplicăm teoria, care sunt intervențiile asupra fiecărui exemplar în parte și evaluarea riscului. În funcție de problemele pe care le găsim, discutăm despre cum am putea rezolva problemele, să punem arborii în siguranță. Acesta este primul aspect. Trebuie să fie o zonă sigură, dar, în același timp, să păstrăm vegetația sănătoasă, vegetație care să ne ofere toată multitudinea de eco-beneficii”, a precizat Alexandru Purcaru.
Trimite articolul
XBani cheltuiti aiurea, praf in ochii locuitorilor din Oradea. E plina Primaria si Consiliul Judetean de specialisti dar lucrarile tot necalificatii le fac, ca doar nu o sa stea specialistii din primarie cu drujba sau lopata in mana. Asa ca taierile si lucrarile tot dupa ureche se vor face si tot doar cativa ani vor rezista ( vezi Bazinul Olimpic renovat dupa 7 ani, pasajul de pe Corso trebuie refacut, Fantana de la intersectia Decebal cu Dacia se reface, Dealul Ciuperca refacut deja de cateva ori, pavajul din Piata Unirii cu multe probleme dupa doar 2-3 ani, nu au fost in stare sa refaca mozaicul din Pasajul Vulturul Negru, cladirea Spitalului Nr. 6 arata jalnic desi a fost renovata in urma 5-6 ani, dupa ce au amenajat Piata de vechituri/auto au relocat-o) lista este lunga si ar putea continua. In Oradea se construieste din pacate mult, ieftin si de proasta calitate!
E binevenita pregatirea personalului ca pana acum au fost cioparlite arborii ornimental in ultimul hal. De retinut ca pe digul de la Splaiul Crisanei sunt zeci de arbori uscate iar celalate nu sunt tunse ce personal pregatit in acest domeni.
P.S. Pe Splaiul crisanei au fost reconstruite unele scari de pe deg dar in dreptul Nr. 13 au uitat sa asfalteze si trotuarul dupa coborire. Cine receptioneaza lucrarile….?