[eadvert]
Deținuților din Penitenciarul Oradea li s-au refuzat, miercuri dimineață, anumite drepturi cotidiene, pe fondul protestului angajaților care au refuzat să intre la schimbul de dimineață. Mai mulți polițiști din penitenciar au petrecut intervalul de la 7:00 la 11:00 în fața clădirii, în cadrul protestului menit să atragă atenția guvernanților și parlamentarilor asupra cerințelor branșei. În acest interval, deținuții nu au mai ajuns la instanțele unde aveau programate procese, unii nu au beneficiat de dreptul de vizită și nici nu au fost conduși la ședințele de comisii. Au primit, în schimb, asistență medicală, dreptul la plimbare, hrană și pază, ne-a precizat Cristian Marcus, liderul filialei locale a Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare.
1/4 din ce prevede legea
Aceasta ne-a spus care sunt nemulțumirile personalului și mișcările viitoare, în caz că decidenții nu le iau în serios. Prima dintre cerințe se referă la drepturile bănești promise de legea salarizării și de alte regulamente proprii.
„Nouă ni s-a dat doar 1/4 din valoarea cu care urmau să ne fie actualizate salariile prin legea din 2022. Salariul de bază influențează și sporurile aferente pentru orele suplimentare, de exemplu. În plus, norma de hrană a rămas la 28 – 30 de lei. Cu banii aceștia, în 12 ore de muncă, cumperi poate o masă, la meniu. În privința echipamentului, sumele alocate sunt foarte mici. Avem 2.000 de lei pentru trei ținute, de oraș, de serviciu și de paradă. Banii sunt insuficienți pentru a le menține curate și în bună stare”, spune liderul sindical.
„Să murim pe secție…”
Personalul din penitenciare e nemulțumit de perspectiva că vârsta de pensionare va fi împinsă la 65 de ani. „În această muncă, speranța de viață este undeva la 50 – 53 de ani, din cauza stresului și a condițiilor de muncă. Dacă limita de pensionare urcă la 65 de ani, asta înseamnă că ne condamnă să murim pe secție, între deținuți. Ca să nu mai vorbim și de capacitatea fizică pe care o are o persoană de 60 de ani de a interveni între deținuți de 20 – 30 de ani, când sunt conflicte”, spune el.
Protestul de ieri a luat forma refuzului de a face ore suplimentare strict pentru ziua de 31 mai. Marcus spune că, din cauza subdimensionării schemei de personal, angajații sunt obligați să facă ore suplimentare:
„Strict pe orele contractuale, în 25 – 26 ale lunii noi am epuiza norma. Fiecare tură face, de fapt, între 20 și 40 de ore suplimentare pe lună, ca să acoperim programul de muncă”.
Liderii sindicali au fost invitați la Ministerul Justiției, miercuri la ora 11:00, pentru discuții pe tema solicitărilor. Angajații au amenințat că, dacă pretențiile nu le sunt luate în serios, în luna iunie la final urmează 4 zile de proteste, prin neefectuarea orelor suplimentare.
„Din 26 iunie nu am mai intra la muncă defel”, insistă liderul orădean.
Trimite articolul
XOf doamne, da ce nu va convine??? Salari aveți,șpagă aveți,ca doar cineva duce la deținuți una alta,stupefiante ECT ce nu va convine?la pensie ieșiți la 45 de ani!!! Ce nu va convine????ce!!!!
Reprofilare demisie știu câțiva care au plecat din sistem și sunt bine mersi.
Nimeni nu va obliga sa rămâneți cât despre pensionarea la 65 de ani în MAI și MAPN este o aberație a poliricienilor idioti eu cred ca în alte meseri 60 ar fi limita maxima de pensionare 55 ar fi omenește pt cei din penitenciare paza jandarmi militari pompieri ,pentru simplu motiv ca fizic nu mai faci fata după 50 de ani la activități fizice impuse de aceste activități unde se cere o anumita condiție fizica.
Da pentru medici magistrați profesori pot rămâne dacă starea lor de sănătate o permite,dar un șofer sa mai conducă peste 60 de ani când în majoritatea colcăie boli profesionale de tot felul
-
Aberatia politicienilor sa iesi la pensie la 65 de ani? Dar pentru un mecanic, sudor sau gunoier nu e aberant sa stea pana la 65 de ani? Nu mai poti alerga dupa infractori dupa 45-50 de ani, iesi din sistem dar nu lua pensia decat de la 65 de ani. Ca toti muritorii de rand. Asta daca nu ai vreo condamnare pentru luare de mita.
ore suplimentare…PLATITE…sa o zica si pe asta!
Salariile relativ mari + MULTE alte beneficii deja existente (vancate lungi, sporuri, prime etc) sunt ARHISUFICIENTE (plus stabilitatea unui job la stat). Trag si ei cu dintii de orice leu, ca niste imbuibati. PENSIILE SPECIALE SI ALTE BENEFICII CRETINE TREBUIE INTERZISE, pentru simplul motiv de simpla logica economica: !!!!!!!!!!!!!!!!!! pensiile speciale nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti PROSTI-muritori de rand: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei. De aceea ele trebuie interzise, indiferent ca vb de judecatori, militari, politisti etc! Asa ca taceti imbuibatilor si puneti osul la munca!
-
recunoaște! vrei și tu dar nu ai fost în stare sa intri, asa-i?
-
Corect!
Luati-va pensiile, dar dupa ce ati facut 65 de ani. Ca toti muritorii de rand. Iesiti la pensie la 45-50 de ani, OK, dar pensia sa o primesti cand ai facut 65 de ani. Pana atunci sa mergi sa pui marfa pe rafturi la Auchan sau Kaufland. Ca altceva nu sunteti in stare sa faceti.-
frustrat?
-
De ce
Nu arata nimeni un fluturas de salariu.Uitati-va pe de la rațiile de avere ale lor: și au ascuns salariile
-
Vina e toata a sistemului privat din Romania. Nu sunt in stare sa aduca destui bani la buget
In Ungaria poti sa iedi la 45 ani la pensie dar nu primesti pâna la 65 de ani pensia legea asta trebuie si la noi,toti la 65 de ani,daca nu le convine sa si dea toti demisia s au sa fie toti dati afara si vedeti xa n doua zile la ce salarii au se ocupa toate postutile cu oamenii care lucra n privat ,care lucreaza nu stă pe salarii mizerabile asa ca dati va toti demisiile.