Astfel, peste jumătate (56%) dintre respondenţii la sondaj consideră că modificările recente aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor, iar facilitatea care va fi aplicată de cele mai multe companii (67%) vizează beneficiile pentru angajaţii aflaţi în telemuncă, potrivit documentului citat.
[eadvert]
„Doar 8% dintre participanţi au spus că modificările nu le sunt utile, în vreme ce 38% încă le analizează pentru a vedea pe care dintre acestea le pot aplica. Dintre noile prevederi introduse cu prilejul acestor modificări, 67% dintre respondenţi spun că pot beneficia de facilităţile fiscale pentru angajaţii care aplică telemunca, 17% de consolidarea fiscală, iar 8% de măsura privind ajustarea TVA pentru creanţele neîncasate de la beneficiari persoane fizice”, conform comunicatului PwC România.
Potrivit sondajului, cele mai mari provocări din perspectivă fiscală pentru anul 2021 sunt raportarea DAC6 privind aranjamentele transfrontaliere (39%), documentaţia serviciilor prestate între companiile aceluiaşi grup (38%), îmbunătăţirea fluxurilor de numerar (12%) şi inspecţiile fiscale (11%).
Modificări
Conform facilităţii introduse în Codul fiscal referitoare la angajaţii în telemuncă, angajatorii au posibilitatea de a acorda sume angajaţilor pentru susţinerea cheltuielilor pe care le au cu locul din care desfăşoară activitatea, respectiv cheltuieli cu utilităţi sau pentru achiziţia de echipamente de birou. Aceste sume trebuie să fie stabilite prin contractul de muncă în limita unui plafon lunar de 400 de lei şi pot fi acordate fără prezentarea de documente justificative, în funcţie de numărul de zile pe care angajatul le efectuează în telemuncă.
O altă modificare la Codul fiscal priveşte consolidarea impozitului pe profit pentru grup, prin care profitul consolidat se compensează cu pierderile grupului, se menţionează în comunicat. Măsura poate fi implementată de un grup fiscal dacă este îndeplinită condiţia de 75% deţinere directă sau indirectă, pe o perioadă de un an anterioară consolidării. Astfel, poate fi aplicată fie dacă societăţile se deţin între ele, fie dacă o persoană fizică română deţine 75% din amândouă, fie dacă sunt deţinute de o persoană dintr-un stat cu care România are tratat de dublă impunere.
Trimite articolul
XCe rahat. Firmele zic ca nu exista asa ceva :)), ar tine pentru ei, iar voi iar veniti cu minciuni
Va zic eu cum functioneaza….
Firma reduce salariul la angajat cu 10-15% ca doar e pandemie si au scazut veniturile, dupa care vine si zice ca-ti oferta cei 400 de lei pentru teleunca…. pai uite asa baga banii in buzunar angajatorii din Ro
Culmea este ca nu ai ce face ca nu te poti certa cu patronul, poti doar pleca , dar nu prea ai unde merge ca nu prea sunt joburi.
unele firme nici tichetele de masa nu da de cand sunt angajatii in telemunca, cand in lege nu scrie niciunde ca tichetele de masa se da numai angajatiilor cei care lucreaza la locul de munca, sigur pe ajuorul asta de 400 lei o sa le dea, asa-i?
-
Tichetele de masa sunt un beneficiu …atentie ” optional” al angajatorului. Nu scrie nicaieri in CIM ca iti da tichete. Iti da zi multumesc…nu iti da , bagaju si la gara
Multinationalele astea “second hand” de pe borsului ofera asa ceva ?
-
Care e definiția pentru “multinațională second hand”?
-
multinationala de mana a doua, care profita la maxim de angajati si nu ii rasplateste asa cum ar trebui.
-
Shin Heung Company = SHC = SECOND HAND COMPANY
-
celestica faist plexus
-