Şi acţionat în instanţă dacă a dat o declaraţie falsă. Acţiunea e generată de scandalul amenajamentelor pastorale, care e prezent în spaţiul public din luna mai. Atunci directorul DA Nicolae Hodişan a spus că a dispărut jumătate din suprafaţa păşunilor din Bihor şi ca urmare România riscă infringement la plata subvenţiilor. În plus, amenajamentele au fost făcute de firme private, nu de specialişti din Direcţia Agricolă aşa cum şi-ar fi dorit ministerul de resort.
Prefectul Ioan Mihaiu spune că pentru a demonstra că nu are specialişti, directorul Hodişan a luat declaraţii de la angajaţi care susţin că acest lucru. Prefectura a verificat, iniţial, o declaraţie şi a descoperit că cel care spunea că nu e specialist „a făcut amenajamente pastorale în perioada 2016-2017”. „Vom verifica fiecare declaraţie a celor care au scris că nu sunt specialişti şi îi vom acţiona în instanţă. Nu poţi să nu faci amenajamentele pastorale fiindcă nu îţi place ministrul Daea”, spune prefectul Ioan Mihaiu.
Membrii Comisiei de Agricultură, din Camera Deputaţilor, intoxicaţi
Ordinul Prefectului: amenajamente pastorale de la zero. Informaţia s-a dovedit a fi o intoxicare, un fake news dat de preşedintele Asociaţiei de Păşuni şi Păduri Bihor. Acest ordin ar fi fost dat în urma unui scandal care avea ca obiect lipsa la inventar peste 96.400 hectare de păşuni din Bihor. Şi automat pierderea subvenţiilor pentru această suprafaţă.
„ Subvențiile pentru pășuni sunt în pericol. Prefectul Ioan Mihaiu a dat ieri ordin de refacere a amplasamentelor pastorale de la zero. Timpul pentru a face această documentaţie e însă insuficient”, reclamă Florin Duma, preşedintele Asociaţiei de Păşuni şi Păduri Bihor. Acesta spune că subvenţiile pe care le reclamă asociaţia vizează 50.000 ha de păşuni.
Florin Duma a spus ieri în timpul şedinţei Comisiei de Agricultură, Silvicultură şi Servicii din Camera Deputaţilor, care s-a întrunit la Oradea, că în urma descinderii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, prefectul Ioan Mihaiu a dat marţi, 27 august, ordin de refacere a amenajamentelor pastorale. Amenajamentul pastoral reprezintă documentaţia care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice şi economice necesare ameliorării şi exploatării pajiştilor, în conformitate cu obiectivele de management al pajiştilor.
Valabile 10 ani, studiile sunt menite să asigure folosirea judicioasă a păşunilor astfel încât să fie transmise generaţiilor viitoare. Disputa pe amenajamente începe de la cine e cel care trebuie să facă această documentaţie. Florin Duma susţine că în Bihor acestea au fost făcute ilegal de către fime private, în timp ce Ministerul Agriculturii finanţează aceste acţiuni, care ar trebuie făcute de specialiştii din Direcţiile Agricole.
Şeful Direcţiei Agricole Bihor Nicolae Hodişan spune că doar studiile pedologice sunt finanţate şi că amplasamentele pastorale trebuie demarate de la primării. Cert e că există un ghid care arată clar care e drumul spre obţinerea documentaţiei: de la „desemnarea coordonatorului şi a echipei de lucru – U.A.T”, unde trebuie prezentate acte de proprietate a suprafeţelor de pajişti; planul cadastral cu identificarea suprafeţelor, la specialiştii din diverse instituţii -încadrarea în clase de calitate ( bonitare, plan fertilizare) la Oficiu de Studii Pedologice şi Agrochimice.
Amplasamentele pastorale sunt documente obligatorii în baza cărora fermierii, care deţin păşuni în proprietate sau în concesiune, cer de la APIA subvenţia de 160 euro/ha. Nicolae Hodişan a cerut reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Ioan Mihaiu, invocând Legea 44/2018, să emită „un ordin pentru constituirea comisiei judeţene care va întocmi amenajamentele pastorale”.
Riscăm infringement
Se întâmpla în Colegiul Prefectural din luna mai. Cererea directorului Hodişan a venit în contextul în care era presat de Ministerul Agriculturii să finalizeze amplasamentele, misiune considerată imposibilă. Hodişan nu excludea atunci posibilitatea ca România să intre în infringement deoarece regulamentele europene permit o diminuare a suprafeţelor de păşuni cu maximum 5%, iar în Bihor această diminuare este estimată la 60%. Directorul Hodişan avea atunci un scenariu sumbru, anticipând suspendarea subvenţiilor acordate fermierilor.
Diferenţele apar între evidenţele din 2007, când în Bihor figurau 180.816 hectare de păşune, în timp ce la începutul lui 2019 în „Statistica terenurilor”, întocmită prin completarea unui formular de către toţi primarii din judeţ, figurau doar 167.222 hectare. În evidenţele APIA, în baza cărora se plătesc subvenţii, figurează 99.177 hectare de păşuni. APIA Bihor a preluat cererile pentru subvenţii fără această documentaţie, hotărând să dea timp întocmirii actelor.
Primarul de Sălard Nagy Miklos spune că problema amenajamentelor vine şi din maniera în care au fost aplicate legile proprietăţii în trecut. Sunt, deasemenea, primării care nu fac amenajamente din lipsă de fonduri.
„Păşunile nu au dispărut”
Contactat telefonic, prefectul Ioan Mihaiu dezminte faptul că ar fi dat un asemenea ordin şi că ar avea astfel de competenţe. „Cum ar fi să dăm ordine pentru 51 de instituţii care nu îşi fac treaba? Nu e treaba Prefecturii să facă amenajamente, noi am aprobat doar membrii comisiei numiţi de primari şi Direcţia Agricolă.
Un lucru e cert: păşunile nu pot să dispară că nu le duce nimeni în Africa. Ele există şi probabil au fost transferate de Direcţia Agricolă sau de primari. Dacă Direcţia Agricolă nu vrea să le facă fiindcă domnului Hodişan nu îi place ministrul Daea e o altă discuţie. Domnia sa a strâns declaraţii de la angajaţi că nu sunt specialişti. I-am spus că atunci o să cerem sprijinul Finanţelor, a Direcţiei Sanitare, dacă are nevoie de finanţişti sau de medici pentru amenajamente.
Am verificat declaraţiile şi am văzut că unul dintre cei care nu spunea că nu e specialist a făcut amenajamente în 2016-2017. Acum îi vom verifica pe toţi cei care au dat declaraţii şi apoi ne judecăm”, a spus prefectul Mihaiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!