„Să înflorim împreună. Dacă compania înfloreşte, să înflorim şi noi„ e cererea angajaţilor din OMV Petrom Suplacu de Barcău. Eu au pledat marti pentru demnitate umană, pentru demnitate la locul de muncă. „Până când să mai răbdăm să-şi bată joc de noi? A venit timpul să ieşim în stradă şi să ne obţinem drepturile”, au spus membrii SLI Suplac- Marghita. Chiar dacă sunt conştienţi că îşi pot pune în pericol locurile muncă. „Ne-am săturat de minciuni, vrem adevărul”, „firmele sindicaliştilor trădători, căpuşeală OMV Petrom”, „Liviu Luca nu uita, nu suntem averea ta”, ori „OMV+Liviu Luca-şomaj garantat” , au fost doar câteva dintre pancardele şi scandările petrolisţilor care au ieşit marti în stradă la Suplacu de Barcău.
Protestul angajaţilor din cadrul Sindicatului Liber şi Independent Suplac Marghita are ca mobil atât revendicări de ordin salarial, cât şi unule ce ţin de forma de organizare- mai exact un război cu controversatul, dar influentul lider sindical Liviu Luca. Războiul cu Liviu Luca a început după ce o parte însemnată a membrilor de sindicat a vrut să se rupă de Petrom Energy. În acest moment, din 1100 de angajaţi ai Petrom Suplacu de Barcă, 70% fac parte din Sindicatul Liber şi Independent Suplac-Marghita, spune liderul Lucian Gal. Protestarii spun că luca işi menţine membrii de sindicat doar cu sprijinul conducerii OMV Petrom promiţând creşteri salariale şi alte facilităţi celor care rămân sub patronajul său.De altfel, picătura care a umplut paharul a fost aceea că au fost acordate creşteri de salarii doar pentru cei fideli lui Liviu Luca. „Noi suntem consideraţi răzvrătiţii, fiindcă am spart acest monopol a lui Liviu Luca. Cinci sindicate au plecat din mişcarea lui sindicală, noi dorim o mişcare sindicală curată, fără a face jocul administraţiei, vrem drepturi pentru oameni, nu pentru şefi. Noi nu am promis nimic , nici o creştere salarială aşa cum au procedat cei care au făcut presiuni asupra oamenilor să rămână în mişcarea lui Liviu Luca”, spune liderul SLI Suplac -Marghita.
Protestatarii acuză „imixtiunea grosolană” a conducerii OMV Petrom în mişcarea sindicală, dar şi faptul că o parte dintre angajaţi sunt discriminaţi. Un exemplu în acest sens sunt primele acordate la final de an, când din 1250 de angajaţi, 43 au fost „exceptaţi” de la premiere. Salariul mediu în cadrrul celei mai profitabile companii din România este de 1700 lei. Condorm protestatarilor un muncitor are un salariu de 450 euro, un inginer român 750-800 de euro, iar un inginer austriac 6.000-7000 de euro. Oamenii spun că în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute vor protesta la sediul companiei-mamă din Viena. Membrii SLI Suplac- Marghita au militat inclusiv pentru stoparea degradării relaţiilor interumane din cadrul OMP Petrom. „Dorim să ne putem privi în ochi colegii, să putem zâmbi să nu ne bănuim unii pe alţii de diverse lucruri aşa cum se încearcă în acest moment. Divide et impera e un slogan vechi care şi azi se încearcă a fi pus în aplicare ”.
Respectarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, salarizare în funcţie de munca prestată, respectarea Legii 62/2011 şi a Codului Muncii, egalitate şi echitate, respectarea independenţei şi libertăţii sindicale, conform Constituţieri şi legilor în vigoare,respectarea libertăţii de opinie a salariaţilor sunt revendicările angajaţilor. Alături de membrii SLI Suplac-Marghita s-a aflat şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Nicolae Morgovan . SLI Suplac -Marghita face parte din Federaţia Energetică a BNS şi Nicolae Morgovan a venit să fie alături de petrolişti. Domnia sa a precizat că are credinţa că cererile lor vor fi soluţionate favorabil în cel mai scurt timp. Mesaje de susţinere au primit protestatarii şi din partea altor sindicate din ţară.
Dorind să aflăm un punct de vedere în ceea ce priveşte revendicările membrilor SLI Suplac-Marghita, conducerea OMV Petrom a transmis prin biroul de presă că: „Protestul autorizat al unor angajati din cadrul Zonei de Producţie I – Crişana-Banat vizează modul in care au fost acordate o serie de majorari salariale individuale în cadrul Zonei de Productie.Precizăm că majorările salariale au fost acordate exclusiv pe baza activităţii prestate la locul de muncă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!