Angajații Casei de Asigurări Bihor întrerup, astăzi, programul de lucru două ore – între orele 10.00 și 12.00. Anunțul a fost făcut de liberul Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
[eadvert]
Oamenii spun că salariile sunt foarte mici „în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi”.
Pe poarta CAS Bihor este afișat un anunț prin care oamenii sunt informați că programul de lucru va suferi modificări, având în vedere că între orele 10.00 și 12.00, toți angajații din cadrul caselor de asigurări de sănătate, la nivel național, vor protesta prin întreruperea lucrului timp de două ore.
Astfel, între orele 8.30 – 10.00, instituția a avut program de lucru normal, între orele 10.00 și 12.00, activitatea va fi întreruptă de protest, iar de la ora 12.00 la ora 16.30, programul de lucru cu publicul va fi reluat.
„Facem apel la înțelegerea cetățenilor și îi asigurăm că toate cererile sunt importante pentru noi și vor fi soluționate cu celeritate, în intervalul orar menționat”, a transmis conducerea CAS Bihor.
Nemulțumiri
Principalul motiv al protestului sunt salariile foarte mici, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au anunţat sindicaliştii într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical.
Sindicaliștii susțin că oamenii sunt demotivați pentru că salarizarea a devenit extrem de mică, în raport cu volumul uriaș de muncă, fapt ce nu mai atrage candidați la concursurile de angajare.
„În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, susțin reprezentanții Caselor de Asigurări de Sănătate.
Ei cer soluționarea problemelor expuse guvernanților și spun că nerezolvarea acestora va duce la o grevă generală.
„Lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, au încheiat sindicaliștii.
Trimite articolul
XLA privat adunarea în pas alergător.
Dați-vă demisia mergeți în privat ce mai stați asta e solutia acolo sa vedeți salari
Logic, doar profesorii sa faca greva?
Asteptam politistii, medicii, judecatorii, etc.
Adica toti bugetarii… sa primeasca salarii mai mari, ca merita!
Fraierii care lucreaza la privat si care PRODUC… aia da-i incolo, salarii mici si taxe mari, sa se poata plati la bugetari salariile.