Termenul până la care cadrele didactice din învăţământul universitar şi-au putut obţine titlul de doctor expiră la finele acestei luni. Astfel, toţi cei ce nu-şi obţin titlul de doctor până la această dată, îşi vor pierde postul în învăţământ. Legea Educaţiei prevedea ca termen de obţinere a acestui titlu data de 9 februarie 2015, însă termenul a fost prorogat până la sfârşitul lunii septembrie 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a LEN, pentru a nu prejudicia mediul universitar, printr-o ieşire intempestivă din sistem a peste 1.000 de cadre didactice universitare (asistenţi, lectori sau şefi de lucrări), fără a avea lucrarea de doctorat finalizată.
În Bihor, 130 de cadre didactice – din care în jur de 58 de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, sunt vizate de această prevedere a Legii Educaţiei. Văzându-se în imposibilitatea de a asigura procesul de învăţământ, Senatul Universităţii din Oradea a căutat o soluţie la această problemă găsind un regulament care permite angajarea pe perioadă determinată a doctoranzilor. De acesta au uzat – după cum declară şi preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, şi alte instituţii de învăţământ superior din ţară.
„Noi avem contracte de studii pe o perioadă de cinci ani. În baza acestora, trebuie să asigurăm procesul educaţional şi eliberarea diplomelor. Am încercat să evităm să intrăm într-un sistem de blocaj, să nu ajungem să nu avem cadre didactice care să desfăşoare orele. Astfel, am căutat soluţii şi am găsit un regulament care permite angajarea pe perioadă determinată a doctoranzilor. Asta nu înseamnă că vor fi aduşi toţi înapoi, ci doar acolo unde nu se poate asigura procesul educaţional”, a asigurat Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!