„Baghină Daniela – Gabriela a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală întrucât din poziția de expert (inginer constructor) cooptată de către diferite primării din județul Bihor în cadrul procedurilor de achiziție publică finanțate din bugetul local al acestora, aceasta a facilitat încheierea mai multor contracte, atât în interes personal (un contract prin atribuire directă în valoare de 3.696 lei cu Primăria Comunei Tarcea și o achiziție directă de servicii de consultanță în valoare de 1.190 lei cu Primăria Comunei Ineu) cât și în interesul societăților comerciale SC Bidanisim Consulting SRL (patru contracte de consultanță și cinci achiziții directe în valoare de 26.730 lei, aprox. 6.683 euro) și SC Dumexim SRL (șapte contracte de lucrări inclusiv acorduri-cadru în valoare de 3.135.423,12 lei, aprox. 752.236 euro).
Baghină Daniela a participat în Comisiile de evaluare a ofertelor constituite în cadrul procedurilor de licitație, ocazie cu care a semnat Raportul procedurii și procesul verbal de ședintă cu ocazia deschiderii ofertelor în vederea atribuirii contractelor de licitație publică. S.C. Bidanisim Consulting S.R.L. a asigurat servicii de consultanță în cadrul procedurilor de achiziție publică” – sunt acuzele formulate de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la adresa Danielei Baghină – consilier superior la Consiliul Judeţean Bihor, în cadrul Direcţiei Economice.
Ce riscă
ANI informează că a sesizat deja DNA în cazul Danielei Baghină pe care o acuză de corupţie şi conflict de interese. Sunt citate prevederile art. 301 din Codul Penal, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.
De asemenea, ANI susţine că Baghină intră şi sub incidenţa art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cãruia „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
În legătură cu cazul Danielei Baghină, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Horia Carţiş afirmă că „fiecare răspunde pentru ce face” şi admite faptul că Baghină a fost cooptată în diverse comisii de licitaţii derulate de CJ Bihor. Acuzaţiile ANI la adresa lui Baghină se referă la activitatea ei ca expert, acuzată ca fiind frauduloasă, în cadrul procedurilor de achiziţii publice derulate de primăriile din judeţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!