Că în România job-ul la Stat este, deseori, mai călduț decât cel din mediul privat este deja un truism. Tot un truism este și aspectul demonstrat constant de politicienii care se folosesc de „lipiciul” din partid pentru a-și rezolva problemele profesionale… din familie. Cel mai recent caz este cel din familia Coste (PSD), în sprijinul căreia a sărit Administrația Bazinală Ape Crișuri. Însă nici în PNL, bunăoară, nu ducem lipsă de asemenea exemple de „bună-practică”.
Soţul consilierului local PSD Adelina Coste, Marius Coste, a fost angajat recent la Administraţia Bazinală Ape Crişuri. Adelina Coste ocupă poziţia 2 pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor şi este, practic, virtual deputat, în mandatul 2016 – 2020. Aceasta după ce în 2012, Adelina Coste își încercase norocul la deputăție din partea PDL. Fără succes, însă.
Contactată de redactorul JB&BIHON, Adelina Coste a ţinut să precizeze că soţul său are pregătirea de specialitate şi nu a ajuns la ABA Crişuri în funcţie de conducere. „Soţul meu a terminat construcţii hidrologice şi este angajat la ABA Crişuri într-un birou cu şase ingineri. A dat concurs. Fiecare face cum consideră”, precizează Adelina Coste. Soțul său, Marius Coste a ales să plece de la Proiect Bihor, în contextul în care Adelina Coste se ocupă, pe lângă politică, şi cu consultanţă în accesarea de fonduri europene.
Bazinul… de partid
Administraţia Bazinală Ape Crişuri este condusă de colegul de partid al Adelinei Coste, Dorel Dume – candidat PSD la Senat de pe locul 3 – poziţie socotită neeligibilă. Spre deosebire de locul 2 PSD la Senat, Felix Cozma, cel care a demisionat de la șefia AJPIS, Dume va intra în campania electorală pentru PSD fără să demisioneze de la ABA Crișuri. Dume profită de faptul că, spre deosebire de Cozma, el nu este funcționar public, la Ape. Are relevanță inclusiv faptul că aliatul de la Județ al lui Ioan Mang, Pasztor Sandor (UDMR) fusese director general şi apoi director tehnic al ABA Crişuri – funcţie din care s-a suspendat, când a venit la şefia Consiliului Judeţean.
Contactat telefonic, directorul general ABA Crișuri, Dorel Dume, a refuzat să facă orice comentarii. Venit în PSD din PDL, ca și Adelina Coste, Dume s-a prevalat de chichițe birocratice, cerând redactorului JB&BIHON să se adreseze instituției în scris. Vă vom relata răspunsul ABA Crișuri când acesta va veni, dacă va veni…
Precedente liberale
Nici liberalii nu se dau în lături de la angajări pe criterii de grup. În acest context, merită amintit faptul că în urmă cu câţiva ani, soţul Luciei Varga, Nicolae Alexandru Varga fusese angajat șef la Hidroelectrica – când Lucia Varga, fost ministru PNL al Apelor era la Putere. Cu diferenţa că dl. Varga devenea, la acea vreme, director local al Hidroelectrica Oradea, ceea ce nu este cazul cu dl. Coste. Arc peste timp, în această toamnă Lucia Varga a pierdut locul eligibil pentru accederea în Camera Deputaţilor, nefiind agreată îndeajuns în filiala condusă de Ilie Bolojan şi Gavrilă Ghilea.
De asemenea, Larisa Birta – soţia viceprimarului Florin Birta (PNL) – este angajată consilier la APTOR, după ce inițial lucrase pentru parcurile industriale, într-o compania EurobusinessParc SRL, deținută de Primăria Oradea. Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi regiune – APTOR – este un ONG înfiinţat de Primăria Oradea, căruia administrația Bolojan i-a dat pe mână toate activităţile de promovare a turismului în Oradea, inclusiv ediția 2016 a Toamnei Orădene.
Deși are doar doi angajați, pe directorul Mihai Jurca și pe „doamna viceprimar” Birta, fondurile alocate APTOR în 2016 de către Primărie și Consiliul Local se ridică la 1,5 milioane de lei. O creștere spectaculoasă, de 455%, față de fondurile alocate aceluiași ONG municipal, în 2015.
În acest ONG, lângă Primăria Oradea mai participă Lotus Center, Hotel Continental, Hotel Ramada și Hotel Doubletree by Hilton. Inițial, din APTOR făcuse parte și SC Turism Felix, dar politica municipală de fuziune cu Sînmartinul dusă de primarul Ilie Bolojan a condus la retragerea SCT Felix din APTOR. Directorul SC Turism Felix, Florian Serac (PSD) este împotriva fuziunii, fiind convins că aceasta ar genera taxe și impozite mult mai mari pentru compania pe care o conduce, o dată ce Primăria Oradea va prelua Băile Felix.
Parlamentari condamnați
Doi parlamentari bihoreni, Adrian Merka (UDSCR) și Sonia Drăghici (PSD) au fost condamnați definitiv la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, ca urmare a angajării rudelor la cabinetele parlamentare. În 2015, Merka fusese condamnat definitiv cu suspendare la un an și șase luni, pentru angajarea părinților la cabinetul parlamentar, în timp ce Sonia Drăghici și-a aflat sentința de condamnare la șase luni de închisoare cu suspendare, cu doar două luni înainte să treacă la cele veșnice. Drăghici fusese condamnată pentru angajarea fiului la cabinetul deputațial…
În ciuda condamnării, Merka se pregătește pentru un nou mandat de deputat ca reprezentant al slovacilor din toată țara. Merka se ține cu conștiința împăcată, după ce, formal, părinții săi fuseseră angajați chiar de Camera Deputaților, deci nu de deputatul Merka personal, cu girul legal al secretariatului general al Camerei.
Țîrle și soția
A rămas celebru și cazul fostului președinte al Consiliului Județean, Radu Țîrle, care, în timpul mandatului și-a angajat soția la cabinetul său de la CJ Bihor! Interesant, Țîrle a scăpat neacuzat de ANI, însă ulterior acesta a ieșit, practic, din viața politică, după un mandat la șefia CJ Bihor dominat de contrele sale cu firma lui Beniamin Rus – Selina, pe care Țîrle a acuzat-o că a vrut „să fure” în lucrarea contractată pentru noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor…
Citiți principiile noastre de moderare aici!