Linia telefonică este gestionată de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).
„Datele din 2024 confirmă faptul că violența domestică, discriminarea pe criteriul de sex și traficul de persoane continuă să afecteze multe dintre femeile din România. Faptul că la numărul de telefon 0800 500 333, anul trecut au fost înregistrate peste 9.000 de apeluri arată o încredere tot mai mare în instituțiile abilitate să ofere suport și protecție. Dar această imagine este doar a vârfului unui iceberg, fenomenul generat de cea mai gravă formă de încălcare a drepturilor femeilor, violența domestică fiind mult mai extins în realitate”, a declarat Luminița Popescu, secretară de stat ANES.
Potrivit unui comunicat de presă publicat de ANES, din totalul de 9.285 apeluri primite, 6.534 au fost apeluri preluate, 2.269 au fost apeluri scurte, iar 482 de apeluri au fost pierdute, operatorul call-center fiind angajat într-o altă convorbire.
Consilierii liniei telefonice de urgență ANES asigură asistență și consiliere pentru depășirea tuturor situațiilor de urgență din domeniu. Aceștia identifică soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, în funcție de tipologia faptelor de violență domestică semnalate, precum și servicii adecvate nevoilor lor. Aceștia au pregătirea necesară pentru a furniza victimei și potențialilor martori, informații succinte despre demersurile pe care le pot întreprinde cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, consiliere primară de natură juridică și psihologică, respectiv îndrumarea victimei către instituțiile abilitate din proximitate, unde va beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu.
2.835 de apeluri în domeniul violenței domestice
Din cele 6.534 apeluri preluate, cele mai multe, 2.835 de apeluri, au fost în domeniul violenței domestice. Apelanții relatau acte de violență și cereau informații în legătură cu adăposturile pentru victimele violenței domestice și agresori. În domeniul traficului de persoane au fost înregistrate 31 de apeluri, iar în cel al egalității de șanse și de gen nouă apeluri. În ceea ce privește violența sexuală, în contexte diferite de violența domestică, au fost preluate 22 de apeluri. Hărțuirea pe criteriul de sex, precum și hărțuirea morală la locul de muncă, au generat 15 apeluri. Alte 3.622 de apeluri au vizat domenii diferite sau situații care nu intră în competența ANES.
Dintre cele 2.835 de apeluri înregistrate în domeniul violenței domestice (inclusiv reveniri), 2.038 au fost efectuate de persoane care s-au identificat ca victime, în timp ce 693 de apeluri au fost realizate de martori ai actelor de violență. În categoria „alte persoane”, care include apelanți ce nu și-au declarat calitatea, s-au înregistrat 104 apeluri.
În ceea ce privește cele 31 de apeluri înregistrate în domeniul traficului de persoane, opt au fost efectuate de persoane care s-au identificat drept victime, 19 de către martori, iar patru apeluri au provenit din categoria „alte persoane”.
Apeluri din Bihor
Apelanții nu sunt obligați să furnizeze informații despre județul sau localitatea în care se află, ceea ce face imposibilă realizarea unei distribuții a apelurilor pe județe. Totuși, se știe că, dintre victimele care au apelat linia telefonică anul trecut, 41 au declarat că provin din județul Bihor.
În ceea ce privește tipurile de violență semnalate (inclusiv în cazul unor reveniri ale apelantului), în cazurile de violență domestică și pentru situațiile în care apelanții și-au exprimat disponibilitatea de a oferi detalii, s-au înregistrat următoarele:
- 2.273 de acte de violență verbală;
- 2.293 de acte de violență psihologică;
- 1.714 acte de violență fizică;
- 68 de acte de violență sexuală;
- 70 de acte de violență economică;
- 91 de acte de violență socială;
- un act de violență spirituală;
- 64 de acte de violență cibernetică.
Este important de menționat că, de obicei, un apel semnalează mai multe tipuri de violență.
„Fiecare apel la acest număr de telefon este un pas important în direcția sprijinirii persoanelor aflate în dificultate și poate face diferența între viață și moarte. Este esențial ca victimele violenței domestice, ale traficului de persoane sau ale discriminării pe criteriul de sex să știe că nu sunt singure, nu sunt abandonate că trebuie să-și facă curaj și să ne ceară ajutor. Ne angajăm să continuăm lupta cu acest fenomen și să răspundem prompt și profesionist fiecărei solicitări pentru a oferi suport, protecție și asistență”, spune Luminița Popescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!