Concertul „Contraste și confluențe” va avea loc joi, 28 noiembrie, de la ora 19:00 la sala de concerte „Enescu-Bartók” și va fi condus de tânărul dirijor al Fiarmonicii de Stat Oradea, Andrej Vesel.
Programul cuprinde lucrările a trei compozitori din curente diferite, dar care totuși se întâlnesc în anumite puncte de confluență. Prima lucrare va fi cea a compozitorului romantic Franz Schubert, Uvertura operei Castelul de plăceri al diavolului, continunându-se cu Concertul pentru corzi, celestă și percuție de Béla Bartók. În partea a doua, din creaţia lui Ludwig van Beethoven, compozitorul contrastelor, publicul orădean va putea asculta Simfonia nr. 2.
Castelul de plăceri al diavolului (Des Teufels Lustschloss) a fost prima operă scrisă de Franz Schubert, la vârsta de numai 17 ani. Pe vremea aceea era elev al lui Antonio Salieri, maestru al Capelei Imperiale de la Viena.
„Atmosfera romantică din operă este evocată încă din uvertura acesteia. Este considerată o operă magică influențată de Flautul fermecat al lui Mozart, care era încă popular la Viena, atunci când Schubert a compus opera sa. Libretul se bazează pe o piesă franceză scrisă în 1792, Le château du diable de Joseph-Marie Loaisel de Tréogate, iar dialogurile îi aparțin lui August von Kotzebue”, precizează organizatorii.
Opera a putut fi auzită pentru prima dată în 12 decembrie 1879 la Musikverein în Viena, iar premiera scenică a avut loc la un secol distanță, în 17 martie 1978 la teatrul Hans Otto din Potsdam.
Concertul pentru corzi, celestă și percuție este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Béla Bartók. Partitura a fost comandată în 1936 de către dirijorul elvețian Paul Sacher, cu ocazia aniversării primului deceniu al Orchestrei Camerale Basler Kammerorchester. Premiera a avut loc la Basel, în Elveția, la 21 ianuarie 1937, atunci când orchestra camerală a fost dirijată de Paul Sacher. În același an, partitura lucrării a fost publicată de către Universal Edition.
Simfonia nr. 2 în Re major, op. 36 a fost compusă de Ludwig van Beethoven între 1801-1802 și dedicată lui Karl Alois, prinț din dinastia Lichnowsky. Lucrarea a fost scrisă în mare parte pe parcursul șederii lui Beethoven la Heiligenstadt în 1802. Încă de atunci, compozitorul se confrunta cu problemele de auz, care deveneau din ce în ce mai pronunțate.
Premiera a avut loc la Theater an der Wien în Viena, la data de 5 aprilie 1803 și a fost dirijată de Beethoven. În cadrul aceluiași eveniment au avut premiera alte două lucrări beethoveniene: Concertul pentru pian nr. 3 și oratoriul Hristos pe Muntele Măslinilor.
„Compozitorul a scris lucrarea fără să introducă menuetul caracteristic genului simfonic, pe care l-a înlocuit cu un scherzo și care i-a oferit simfoniei mai multă energie. Atât în scherzo, cât și în finalul compoziției se regăsesc glumele muzicale particulare lui Beethoven, care obișnuiau să îi șocheze pe criticii epocii. Unul dintre criticii vienezi a descris foarte plastic simfonia în ziarul Für die elegante Welt (Pentru lumea elegantă), comparând-o cu un balaur hidos, rănit, care refuză să moară, dar se zbate în ultimele sale chinuri și, în a patra mișcare, sângerează până la moarte”.
Biletele pentru concert se găsesc pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!