Viceprimarul Biro Rozalia şi Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea au prezentat luni lucrările realizate la Grupul Şcolar Andrei Saguna cu finanţare REGIO, începând din noiembrie 2010. Proiectul trebuie finalizat în 12 luni, deci până pe 25 noiembrie.
„Municipiul duce lipsă de specialişti în domeniul tehnic, astfel că orice investiţie în ateliere sau în laboratoare de profil, care vor pregăti specialişti în acest domeniu, este binevenită”, a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul DMPFI.
95% nerambursabili
Fonduri nerambursabile reprezintă 94,5% din costul total al proiectului, de aproape şase milioane de lei.
„Cât priveşte atragerea de fonduri nerambursabile, în domeniul social avem deja nouă proiecte cu contractele aferente încheiate. Proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare la «Andrei Saguna» vine în beneficiul celor 1.412 elevi dar şi în beneficiul generaţiilor viitoare de elevi care vor se vor perfecţiona în noile ateliere şi laboratoare”, a completat viceprimarul Biro Rozalia.
Constructorul Abed Nego şi-a încheiat deja partea de contract. Astfel, urmează dotarea tehnică a atelierului de sudură şi a laboratoarelor de mecatronică, de electronică, de prelucrare prin aşchiere, de alimentaţie publică şi laboratorul pentru cunoaşterea şi funcţionarea motoarelor.
„Proiectul prevede şi amenajarea a trei noi laboratoare pentru specializarea tinerilor în domeniile cerute de piaţa locală. Grupul Şcolar Andrei Saguna va fi astfel şi un centru de perfecţionare a forţei de muncă, care să deservească şi Parcul Industrial Eurobusiness”, a apreciat Marcel Boloş, directorul DMPFI.
Dealtfel, încă de la lansarea proiectului, Marcel Boloş a propus un parteneriat cu conducerea şcolii în vederea dezvoltarii curriculei şcolare în funcţie de soliticitările investitorilor din parcul industrial. „De pildă, un investitor vrea calificare pentru muncitori pentru injecţie mase plastice. Atunci, de comun acord cu şcoala şi cu Primăria se asigură specializarea forţei de muncă. Este posibil pentru că toate laboratoarele se dotează cu echipamente de ultima generatie”, a explicat Boloş.
C.H.
Factbox
5.980.440 lei valoare totală proiect
262.088 lei contribuţia municipiului
5.718.352 lei fonduri nerambursabile
Citiți principiile noastre de moderare aici!