Cei de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” nu doresc să se facă fuziunea cu Colegiul Tehnic “Traian Vuia”. Într-o scrisoare sosită pe adresa de email a redacției din partea unui colectiv de profesori, aceștia pledează pentru cauza Colegiului Tehnic “A. Şaguna” și se opun fuzionării cu Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.
Invocă tradiția și istoria
Profesorii aduc argumente istorice în acest sens susținând că este cel mai vechi grup şcolar din municipiu sau chiar din judeţ, având peste 50 de ani vechime, cu istorie și tradiție în anumite sectoare de pregătire profesională. Tradiție care, conform redactorilor scrisorii, nu a constituit o frână în calea dezvoltării instituției, aceasta fiind dotată la standarde ridicate pentru partea de pregătire profesională (investiţii realizate cu sprijinul Primăriei Oradea, dar și cu participarea efectivă a cadrelor didactice din școală la structurarea proiectului european care a avut drept rezultat dotarea atelierelor și laboratoarelor). Colectivul de profesori care au redactat scrisoare aduc în sprijinul lor și condiţiile de strategie naţională de dezvoltare, care conform acestora prevede ca până în 2020 se impune dezvoltarea învăţământului tehnic şi profesional, astfel încât să cuprindă 60% din numărul de elevi absolvenţi ai ciclului gimnazial, ceea ce ar presupune dezvoltarea învățământului tehnologic, în cadrul rețelei de învățământ. Printre realizările Colegiului se numără participarea la proiecte naționale și internaționale, titulatura de Şcoală Europeană atribuită de Parlamentului European și Ministerul Educației.
Au cu ce
În acest context profesorii se întreabă de ce trebuie desfiinţată o şcoală care răspunde comenzii sociale a mediului economic (mecanic, textile, prelucrarea lemnului, estetică, turism şi alimentaţie, electric). „ … Fuziunea nu înseamnă neapărat o nouă școală mai puternică, mai eficientă, ci dispariția unei școli de tradiție din învățământul bihorean. Când e vorba de oameni, 1+1 nu fac întotdeauna 2, și mai mare nu înseamnă neapărat mai bun! Ne mai amintim în urbea noastră de dispariția altor școli tehnice, care au lăsat un gol în rețeaua școlară orădeană. Considerăm că Ccolegiul „Andrei Șaguna” și-a câștigat demn, prin muncă susținută dreptul de a face parte din peisajul educațional orădean…”, afirmă profesorii în scrisoare.Inițiatorii scrisorii se mai întreabă Qui Prodest? (Cui folosește?). „Nu ar fi într-un firesc al dezvoltării instituționale să fie sprijinită munca unui colectiv de oameni inimoși, bine pregătiți profesional, flexibili și cu drag de școală în demersul lor de a continua pregătirea profesională a tineretului bihorean? Nu asta e cheia succesului: stabilitatea în profesie?”, se întreabă retoric dascălii.
Ideea ca cele două licee să fuzioneze a venit din partea Primăriei Oradea. Motivul invocat fiind cel de creare în totalitate a unei unități de învățământ axată doar în școla de meserii. Acesta urmând să devină un Colegiu Tehnic mult mai puternic atât prin dotarea cu aparatura performantă pe care o au la dispoziție, precum și prin numărul profesorilor de specialitate care ar urma să predea în continuare în cadrul noii structuri de învățământ formate. Chiar dacă acest lucru este văzut benefic pentru oraș de Primărie, Inspectoratul Școlar Județean Bihor încă nu s-a pronunțat asupra intenției de comasare a celor două colegii tehnice. Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” pregătește elevi în domeniile: mecanică, textile, prelucrarea lemnului, estetică, turism şi alimentaţie, electric la nivelurile de calificare școală profesională, liceu tehnologic și școală postliceală și respectiv școală de maiștri. Până în acest moment în Oradea sunt 5 colegii tehnice şi un colegiu economic; 11 licee teoretice şi 6 licee confesionale (tot cu profil teoretic).
Citiți principiile noastre de moderare aici!