Era vremea în care Convenţia Democratică câştigase alegerile, iar printre capii judeţului se afla regretatul senator şi lider al Partidului Naţional Creştin Democrat Bihor era Nestor Bădiceanu. Amfitrionul, gazda- perfectă, ca de fiecare dată când o personalitate a fost oaspete în Bihor, în acea perioadă a fost Andrei Pop, tatăl actualului prefect Claudiu Pop.
„A fost printre primele vizite după ce Familia Regală a venit în ţară. Majestăţile Lor s-au întâlnit atunci cu toate oficialităţile locale. Au înnoptat la noi două zile, la Continental. Pot să vă spun că am rămas cu o impresie clară: Regele Mihai şi Regina Ana au fost nişte oameni deosebitţi. Extrem de cumpătaţi. Se putea vedea că au trecut prin vremuri grele. Nu au avut nici o cerere deosebită, s-au lăsat în voia noastră. Au stat în apartamentul 506, apartamentul prezidenţial. Au servit masa la restaurant şi au avut o serie de întâlniri în sălile de conferinţe din Continental”, şi-a amintit domnul Andrei Pop.
„Cadou pentru Regina mea!”
La recepţia dată în onoarea Familiei Regale la Restaurantul Hotelului Continental a participat şi jurnalistul Florin Budea, pe atunci redactor al Jurnalului bihorean, care are un doctorat în istoria presei locale. Cu convingeri monarhiste încă de atunci, Florin Budea spune că momentul în care Regele şi Regina Ana au ajuns în holul de la Continental unde erau aşteptaţi a fost unic.
„Când au apărut Majestăţile Lor, toată lumea a început să cânte: «Trăiască Regele!» A fost printre puţinele momente din viaţa mea când am simţit ceva înălţător cu adevărat. A fost ca un arc electric transmis în mulțime! Prezenţa Regelui şi a Reginei electriza!”, povesteşte Florin Budea. Forin Budea s-a aflat atunci printre privilegiaţii care au putut vorbi faţă în faţă cu Regele Mihai.
„A fost un interviu intermediat de senatorul Nestor Bădiceanu. Am fost onorat să pot lua interviu Regelui Mihai. Au fost două sau trei întrebări. A fost un privilegiu. Ştiu că am reuşit să obţin întrevederea sub poarta Episcopiei Ortodoxe”, şi-a amintit Florin Budea. De-asemenea, ziaristul spune că a trăit intens şi prima vizită a Reginei Ana în Oradea, în 1995, atunci când a venit singură, fără Regele Mihai.
„Momentul s-a consumat undeva în zona Pieţei Mari. Am avut ca un impuls, aşa am simţit să ofer un cadou pentru Regina mea! Am cumpărat o vază de ceramică de Vadu Crişului şi i-am oferit-o. Am şi o fotografie din acel moment. E înrămată, la părinţii mei! Chiar în aceste zile m-am uitat la ea!”, a completat Florin Budea. Fostul redactor şef al Jurnalului bihorean, actual şef al centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Patrimoniului Mircea Jacan s-a aflat în preajma Familiei Regale, atât ca jurnalist, dar şi ca practicant al artelor marţiale în lotul condus de profesorul Alexandru Chirilă. Din acel dispozitiv care a avut în grijă securitatea Familiei Regale a făcut parte şi multipla campioană Anca Chirilă Wallmen.
Bat colpotele!
„Trecerea la cele veşnice a Reginei Ana a României survine la aproape două decenii de la prima vizită pe care cuplul regal a făcut-o la Oradea după Revoluţie.
Capii monarhiei româneşti au fost primiţi atunci în sala de spectacole a Liceului Greco-Catolic din Oradea, unde au asistat la o slujbă solemnă închinată lor”, se arată pe site-ul egco.ro. Atunci P.S. Episcopul greco-catolic Virgil Bercea s-a aflat faţă în faţă cu Regele Mihai şi cu Regina Ana. Apreciind că Familia Regală e un punct de stabilitate pentru ţară, PS Virgil Bercea a cerut ca în memoria Reginei Ana, în toate bisericile din Eparhia Oradea să bată clopotele, la orele 13,00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!