La doar 12 ani, orădeanul Andrei Covaci a luat premiul II într-o competiţie internaţională care îmbină abilităţile de programator cu tehnologiile digitale. Andrei urmează cursuri cu mentorii de la Coder Dojo Oradea, care face parte din reţeaua globală de ateliere gratuite de programare pentru tineri.
Coder Dojo Foundation Dublin, fundaţia-mamă, a iniţiat un concurs la care au participat copii din toată lumea. „Până în decembrie trebuia trimisă ideea de proiect. Au trimis doi copii de la noi: Andrei Covaci şi Dioszegi Zoltan”, explică pentru Bihon.ro și Jurnal bihorean unul dintre mentorii Coder Dojo Oradea.
Ambii copii au trecut de prima fază (descrierea conceptului de proiect pe care au dorit să-l realizeze). În faza a doua a competiţiei au fost selectati 10 finalişti, câte 5 din fiecare grupă de vârstă. „Future Makers Awards” a avut loc în cadrul săptămânii europene Coder Dojo. Andrei a reuşit să se claseze al doilea după ce a construit un monitor de CO2 pentru a face ca aerul din sălile de clasă să fie mai sănătos pentru copii. Monitorul său a fost dezvoltat folosind un senzor de emisie CO2, o antenă bluetooth și limbajul de programare C / C ++ pe platforma Arduino.
Organizatorii au apreciat calitatea proiectelor pe care le-au primit de la tinerii din întreaga lume, declarându-se chiar uimiţi. Au depus proiecte copii din 13 țări, printre care: Belgia, Bulgaria, Camerun, China, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, România, Turcia, Uganda, SUA și Marea Britanie. Proiectele au fost evaluate pe baza complexității lor tehnologice și a codificării, a impactului lor social pozitiv și din perspectiva inovării.
Andrei Covaci a pornit în demersul său de la o situaţie reală, aceea că „în România, multe școli nu sunt încă dotate corespunzător pentru a oferi cel mai bun mediu pentru copii, ca să înveţe. Acest proiect se bazează pe reglementarea europeană a nivelului de CO2 din clasă, care nu trebuie să depășească anumite niveluri. Acest robot monitorizează nivelurile de CO2 din sala de clasă și avertizează profesorul printr-un mesaj text dacă au fost depăşite limitele de dioxid de carbon”.
Imediat după ce a aflat că a fost runner-up, Andrei Covaci a declarat pentru Coder Dojo: „Anul acesta este un an grozav, pentru că în ultima lună mi s-au întâmplat lucruri minunate și am crezut că nu mi se poate întâmpla nimic bun. Dar am aflat că am fost desemnat alergătorul la premiile The Future Makers Awards. Sunt foarte bucuros aflând că credeți că Monitorul de CO2 este un proiect interesant. Am început robotica numai anul trecut, aşa că atunci când mi-am prezentat proiectul nu mă aşteptam să fie atât de apreciat. Aceasta este o experiență minunată și cred că setul Arduino (pe care Andrei l-a primit ca premiu – n.r.) mă va ajuta să dezvolt câteva proiecte noi”. Andrei intenționează să-și dezvolte proiectul monitorizând şi alţi indici de calitate ai aerului, iar din analiza acestor informaţii să verifice dacă valorile acestor indici au impact asupra performanţelor elevilor”.
Competiţia The Future Makers Awards este o iniţiativă care își dorește să creeze metode captivante prin care tinerii cu vârste cuprinse între 10-17 ani să poată deprinde aptitudinile de care au nevoie pentru a avea succes în economia digitală şi, totodată, pentru a crea un impact social pozitiv.
„E minunat când vezi tineri extrem de creativi şi talentaţi participând la un program menit să-i determine să inventeze lucruri prin intermediul programării! Anul acesta a fost unul plin de miracole şi creativitate, şi este esenţial ca aceste oportunităţi să fie sprijinite în continuare pentru viitorul acestor tineri!”, a spus Bill Liao, co-fondator al Coder Dojo, reţeaua globală de ateliere gratuite de programare pentru tineri.
Participanţii, şi nu numai, sunt îndemnaţi să-şi urmeze pasiunea mai departe, pentru a excela în materia de programare şi pentru a putea să contribuie la un viitor mai bun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!