Conducerea Universităţii din Oradea s-a autosesizat în două cazuri lansate de un săptămânal bihorean, şi care urmează să fie analizate de Comisia de Etică a Universităţii.
Conform aspectelor din articolele media, lector univ.dr.ing. Ioan Hathazi, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, ar fi fost surprins în ipostaze compromiţătoare în laboratorul în care îşi desfăşoară activitatea didactică.
„Este pentru prima dată când Universitatea din Oradea se confruntă cu asemenea situaţii care contravin normelor de deontologie profesională şi celor legale. Conducerea consideră de neacceptat ca un angajat să încalce standardele morale obligatorii pentru comunitatea academică, responsabilităţile şi practicile specifice unui mediu universitar indiferent de poziţia academică ocupată de o persoană în ierarhia instituţională”, a informat ieri Biroul de Comunicare a Universităţii Oradea.
Comunicatorii UO amintesc şi că menirea Codului de etică şi deontologie universitară este de a promova o conduită responsabilă şi că acesta prevede ca «membrii comunităţii universitare vor dovedi în orice împrejurare loialitate şi vor promova prestigiul instituţiei fără a întreprinde acţiuni sau fapte, care ar putea prejudicia imaginea sau interesele acesteia». Codul mai stipulează că «în spaţiul universitar sunt interzise cu desăvârşire şi sancţionate orice forme de manifestare care pot fi asociate cu misoginismul, sexismul, rasismul, şovinismul, xenofobia, homofobia, hărţuirea în privinţa apartenenţei la o religie, etnie sau formaţiune politică.
La „Medicină”
Alt caz mediatizat ca posibil plagiat este al prof.univ.dr. Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.
„Codul de etică şi deontologie universitară cuprinde prevederi clare în ce priveşte buna conduită în cercetare: «Membrii comunităţii universitare sunt obligaţi să se conformeze şi să respecte prevederile Legii 206/2004 cu modificările şi completările privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, dreptul de proprietate intelectuală, fiind interzise orice forme de: fraudă, confecţionare de date, falsificare, plagiat în acest domeniu.»
Conform aceluiaşi cod «sunt interzise şi sancţionate acţiunile de preluare a unor materiale (parţiale sau integrale) realizate de alţi autori şi prezentarea acestora ca rezultate ale propriei activităţi de cercetare (plagiat). În această categorie se încadrează şi folosirea greşită a sistemului de citare sau omiterea indicării sursei unor idei, rezultate ale cercetării sau alte tipuri de materiale».
Universitatea din Oradea oferă tuturor cadrelor didactice cadrul necesar dezvoltării profesionale neîngrădite însă cu respectarea regulilor de bună conduită în cercetare şi fără încălcarea normelor eticii academice”, precizează, în acest caz conducerea UO.
Responsabilii UO au mai transmis, pentru ambele cazuri, că „îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile ce se impun pentru a clarifica situaţia şi a proteja imaginea instituţiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!