În urma unor materiale din presa locală, s-a sesizat faptul că angiograful de la Spitalul Judeţean, cumpărat pe fonduri europene, cu 2 milioane de euro de către Primăria Oradea, ar conţine şi piese reciclate, dar ansamblul ar fi fost plătit drept nou.
Achiziţia s-a făcut pe proiect transfrontalier (Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-vasculară Invazivă „Viva Anima”) de către Primăria Oradea şi Universitatea din Debrecen.
Proiectul vizează, potrivit Primăriei Oradea, crearea Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” în cadrul Spitalului Judeţean, dezvoltarea de sisteme comune pentru pregătirea resurselor umane în domeniul cardiologiei, componenta principală fiind reabilitarea şi modernizarea spaţiilor aferente Centrului de intervenţie cardio-vasculară invazivă precum şi dotarea acestuia cu aparatură medicală nouă, în completarea celei existente.
Nu neagă, nici nu confirmă
Potrivit datelor furnizate de Primăria Oradea, achiziţia angiografului s-a făcut pe baza contractului de lucrări nr. 81.769 / 27.03.2013, la data de 20.05.2013 şi a fost livrat şi pus în funcţiune ca sistem Angiograf mixt cardiovasular “Philips Allura FD10C”.
Primăria Oradea a transmis printr-un comunicat vineri, 29 noiembrie a.c. faptul că a solicitat reprezentantului Philips în România, SC GadaGroup România SRL, să clarifice statutul echipamentului Allura Xper FD10C cu seria 621009, livrat Spitalului Judeţean.
Rezultatul? – producătorul ar fi transmis că „sistemul este nou în forma livrată, iar componentele mecanice reciclate la care se face referire în articolul de presă au fost integrate în echipament ca urmare a programului Philips de protecţie a mediului”.
Reprezentanţii Primăriei, care au transmis constant informaţii despre stadiul de achiziţie şi montare a angiografului, spun că Uniunea Europeană încurajează producătorii să folosească materialele reciclate în noile echipamente.
Cu toate acestea, se pare că Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria (BRECO) anchetează acest caz pentru că fondurile europene se alocă pentru aparate complet noi, nu şi pentru cele second-hand sau reciclate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!