Managerul Maternităţii Oradea, dr. Liana Antal, a transmis Ministerului Sănătăţii raportul privind cazul unei femei care a murit la scurt timp după ce i s-a efectuat un raclaj pentru rezolvarea unui polip endocervical.
Imediat după operaţie
Din raportul transmis Ministerului Sănătăţii reiese că femeia (Daniela Florentina Covaciu), cu vârsta în jur de 29 de ani, din Bihor, a fost internată în 22 februarie la Maternitate de către dr. Horia Olah, în vederea extirpării polipului. În primele 48 de ore, menţionează managerul, femeia a fost supusă unor analize medicale specifice dinaintea operaţiei şi a primit antibiotice pentru prevenirea unor complicaţii. În 25 februarie, la ora 11:45 medicul a efectuat analgo-sedarea pacientei cu Mialgin, Diazepam şi Atropină şi a iniţiat raclajul. La ora 12:10 pacienta a fost dusă în salon, iar după 15 minute, Maria Leucuţa, asistenta de serviciu, l-a anunţat pe medic că pacienta nu şi-a revenit încă din anestezie. Dr. Olah a venit la patul pacientei în jurul orei 12:30 şi a consultat.o. Conform raportului, pacienta avea atunci respiraţie ritmică, a răspuns la stimuli şi la comunicarea verbală.
La ora 13:10, aceeaşi asistentă a fost anunţată că pacienta avea vărsături şi dureri la stomac şi a văzut cu ochii ei cum femeia a vomitat. Asistenta a ridicat pacienta în şezut şi imediat apoi aceasta a început să se simtă mai bine şi a început să vorbească. La ora 13:30, asistenta a fost iar chemată la pacientă, a cărei stare de sănătate s-a alterat şi mai rău. Asistenta a chemat atunci atât medicul de gardă de la reanimare (dr. Rodica Teodorescu) cât şi pe dr. Mirela Tira, medicul de gardă de la ginecologie. Femeia respira foarte greu, avea şi tulburări circulatorii şi culoare cianotică.
Toţi au încercat
Echipa de la reanimare şi de la ginecologie (dr. Teodorescu şi alte două asistente de la Terapie Intensivă, tot personalul de la secţia de obstetrică nr. IV, un medic rezident şi toţi medicii de gardă au început şi au asistat manevrele de resuscitare ale femeii, care însă au eşuat. Au fost chemaţi apoi şi şefii de secţii de la reanimare (dr. Octavian Teodorescu) şi de la ginecologie (dr. Doru Crăiuţ), care au continuat manevrele de resuscitare. Cu toate eforturile depuse, femeia a decedat la ora 14:30 sub ochii tuturor cadrelor medicale ce au încercat să o salveze.
În urma tragediei, managerul a cerut explicaţii detaliate de la dr. Olah, de la asistentă şi de la toţi medicii implicaţi, a dispus o anchetă internă, a informat Ministerul Sănătăţii în 30 de minute, conform procedurilor şi a cerut efectuarea autopsiei, care a reliefat că bolnava nu avea leziuni organice produse în timpul operaţiei.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă, a confirmat faptul că Ministerul Sănătăţii a fost informat despre acest raclaj (care nu a fost avort) soldat cu deces şi că urmează să vină cu prime concluzii miercuri.
O.Ş.
Băiat mort după fractură de tibie
Tot mortul e de vină? Ministrul vrea anchetă!
Cseke: De ce a fost băiatul operat abia după trei zile?
Părinţii vor să afle adevărul! Se anunţă pedepse la Judeţean
Ce-au aflat inspectorii sanitari despre tânărul mort după operaţie
Verdict provizoriu la Judeţean
Citiți principiile noastre de moderare aici!