BUCUREȘTI. E agitație zilele acestea la Ministerul Sănătății, din cauza unui concurs măsluit chiar de unul dintre șefii acestei instituții.
[eadvert]
Joi, 10 martie, s-ar fi făcut percheziții tocmai la Constantin Dina, șeful Corpului de Control al MS.
Potrivit presei centrale, e vorba de un concurs pentru ocuparea unei funcții din cadrul Direcției Control și Integritate. Perchezițiile s-ar fi făcut la biroul lui Dina din minister și la domiciliul acestuia, dar și la o femeie care ar fi fost favorizată la concursul pe post, iar procurorii DNA ar fi găsit la ambii subiectele de examen, scrise de mână.
Astfel, tot potrivit presei centrale, procurorii DNA l-ar suspecta pe șeful Corpului de Control că ar fi dat subiectele înainte de examen acestei apropiate, pe care el a adus-o în trecut la MS, pe un post de șef de serviciu la direcția pe care o conduce.
Până azi, DNA nu a transmis nicio informare despre acest caz, pentru că încă nu se cercetează persoana, ci se verifică fapta. Ancheta jurnalistică Gândul arată însă următoarele: „De fapt, nu a fost vorba de un concurs propriu-zis, ci de o recrutare internă, esențial fiind faptul că Dina a modificat fișa postului de șef serviciu în cadrul Direcției de Control și Integritate și a menționat că persoana respectivă nu poate fi decât jurist, în condițiile în care, înainte, pentru postul respectiv, puteai să fii și economist, și medic, îngrădindu-se astfel accesul unor contracandidați, susțin aceleași surse. În plus, a introdus criteriul ca persoana respectivă să fie parte din Corpul funcționarilor publici. Această fișă modificată a fost aprobată la nivelul conducerii Ministerului Sănătății, conform uzanțelor. Ulterior, s-a constituit Comisia, formată din Constantin Dina, alte trei persoane din MS și un reprezentant de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici”.
Potrivit jurnaliștilor de la Gândul, „contracandidatul Silviei Aramă a ieșit după 20 de minute din sală, realizând că participă la «o cacealma», întrucât subiectele respective erau doar articole din lege pe care trebuia să le cunoști ad litteram. Silvia Aramă ar fi scris în lucrare cuvânt cu cuvânt din legislație, semn că ar fi avut acces dinainte la subiecte.
Constantin Dina a venit în Ministerul Sănătății de pe poziția de director DSP Constanța în 2017, când ministrul de atunci, bihoreanul dr. Florian Bodog i-a încetat detașarea și s-a întors în MS un an mai târziu, în mandatul Sorinei Pintea.
Nu ar fi primul caz postdecembrist de imixtiune a unor șefi în concursuri pentru ocuparea de posturi în sistemul medical, inclusiv în Bihor. Poate și din acest motiv, reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că nu au fost informați, cel puțin oficial, de o astfel de anchetă a DNA, dar că vor sprijini procurorii DNA și vor lua chiar măsuri în consecință. Astfel, reprezentanții MS au și postat pe pagina web a instituției această poziție oficială: „În legătură cu informațiile din spațiul public care fac referire la o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție privind modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unui post la Direcția de Control și Integritate, menționăm că Ministerul Sănătății nu a fost informat privind această procedură. Orice anchetă penală a organelor judiciare va fi sprijinită de Ministerul Sănătății, prin punerea la dispoziție a tuturor informațiilor deținute.
Ministerul Sănătății va adopta imediat și eventuale decizii administrative, dacă acestea se impun”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!