Deşi a trecut printr-un amplu program de restructurare Directia Agricola Bihor vine în sprijinul fermierilor bihoreni cu o serie de programe şi servicii foarte utile.
Unul dintre acestea este Laboratorul pentru Protecţia Plantelor. Laboratorul, care până în prezent funcţiona în spaţiile situate pe strada Ioan Bogran, a fost relocat la sediul Direcţiei Agricole.
„Personalul care deserveşte laboratorul acordă consultanţă în domeniul protecţiei plantelor cu privire la diagnosticarea bolilor şi identificarea dăunătorilor care afectează culturile agricole dar şi plantele ornamentale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor. Laboratorul dispune de aparatură de ultimă generaţie.
Cei interesaţi pot aduce material vegetal din culturile afectate, sau după caz, pot solicita deplasarea specialiştilor Direcţiei Agricole la culturile afectate. Atât consultanţa acordată cât şi diagnosticarea se efectuază gratuit. Programul este de luni până vineri între orele 8:30- 16:30.
Totodată prin Compartimentul de Prognoză şi Carantină Direcţia Agricolă emite buletine de avetizare privind posibilitatea apariţiei unor boli sau dăunători la culturile agricole acelor instituţii sau societăţi care solicită acest lucru. Sunt indicate totodată şi tratamentele cele mai eficiente. „Punem de asemenea la dispoziţia celor care doresc să consulte cărţi de specilaitate în domeniul protecţiei plantelor, insectare, atlase şi determinatoare. Acestea pot fi consultate în cadrul bibliotecii instituţiei unde asigurăm şi condiţii de lecturare”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Analize ale solului
Ca şi unitate subordonată Direcţiei Agricole funcţionează Oficiul Judeţean pentru Studii. Oficiul este situat pe Calea Aradului. Acesată insituţiei vine în sprijinul fermierilor prin posibilitatea efecturării de studii şi analize pentru apă, sol şi plante privind folosirea raţională a îngrăşămintelor. În cadrul laboratorului se pot efectua determinări privind conţinutul de macro şi micro elemente din materialul vegetal. Preţurile acestor analize diferă în funcţie de opţiunea solicitantului încadrându-se între 20 şi 50 lei pentru o determinare.
„Determinările care indică conţinutul de nitriţi şi nitraţi precum şi cele de deternimare a metalelor grele sunt obligatorii pentru fructele şi legumele proaspete destinate comercializării sau procesării”, ne-a spus directorul Direcţiei Agricole.
S. Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!