În contextul sărbătorilor de iarnă şi a tradiţiei româneşti de sacrificare a porcinelor medicii sanitari veterinari bihoreni atrag atenţia că examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi in această perioadă este obligatorie.
Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2.000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consurna carne neverificată. Exemenul trichineloscopic se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de către medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentrul siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.
Centre de examinare
DSVSA Bihor a organizat la nivelul judeţului mai multe centre de examinare. Un centru de permanenţă la nivelul judeţean este situat in Hala de carne a Pieţei Cetate din cadrul Municipiului Oradea şi funcţionează în perioada 3- 31decembrie între orele 8,00-18,00 pentru zilele lucrătoare şi 08,00 – 16,00 pentru cele nelucrătoare. La nivelul fiecărei circumscripţii sanitare veterinare de siguranţă a alimentelor deschise în toate oraşele judeţului ( Oradea- Piaţa Rogerius, Piaţa Deeebal şi Piaţa Cetate, Salonta, Beiuş, Ştei, Aleşd, Marghita, şi Valea lui Mihai) funcţionează astfel de centre cu un program zilnic între orele 08,00-16,00 pentru zilele lucrătoare. În cele nelucrătoare se asigură perrnanenţă telefonică la sediul DSVSA Bihor, din Oradea str. Ion Bogdan 37, zilnic intre orele 08,00 – 15,00, la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului.
Pentru carnea de mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic examinarea pentru depistarea Trichinellei se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale. Orarul de funcţionare ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate şi numărul de telefon la care poate fI contactar este afişat la fiecare circumscripţie sanitară veterinară din judeţ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor. Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate in gospodăriile populaţiei, in conformitate cu Ord ANSVSA 45/2005 cu modificările ulterioare, este de 9 lei. „ Atragern atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc,dar nu numai, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!