Printre aceste servicii medicale gratuite, se numără verificarea funcționării optime a inimii, depistarea problemelor de șold care ar putea afecta mersul, analizarea stadiului dezvoltării danturii, văzului și auzului copilului, precum și identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psihomotorii a celui mic, care ar putea indica tulburarea de spectru autist.
„De asemenea, este important de știut că, în cadrul consultațiilor preventive decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, la categoria de vârstă între zero și trei ani, medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau către medicul de specialitate din ambulatoriu.
[eadvert]
Consultațiile preventive se acordă la ieșirea din maternitate, după o lună, la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie, precum și la două, patru, șase, nouă, 12, 15, 18, 24 și 36 de luni, la cabinetul medicului de familie”, a detaliat directorul CAS Bihor, Dorel Dulău.
Pentru a beneficia de consultațiile gratuite pentru copii, părinții trebuie să se adreseze medicilor de familie: „Este important să fie luată legătura cu medicul de familie, atât pentru înregistrarea copilului în lista de pacienți, cât și pentru ca medicul de familie să afle de eventualele probleme de sănătate ale acestuia”, a explicat directprul Dulău.
48.000 de consultații gratuite într-o singură lună, în România
Potrivit statisticilor naționale, în luna iulie a acestui an în România s-au născut cu puțin peste 10.000 de copii, iar medicii de familie au raportat 48.117 de consultații acordate copiilor de până la trei ani. Ca urmare a acestor consultații, au fost identificate mai multe probleme de sănătate ale celor mici, fiind efectuate în acest sens electrocardiograme, servicii de kinetoterapie ori tratamente pentru displazia luxantă a șoldului aplicate în primele șase luni de viață a copilului.
„De aceea, îi îndemnăm pe toți părinții să solicite aceste servicii medicale de prevenție, să ia legătura cu medicii pentru a preveni sau a descoperi în forme incipiente anumite probleme de sănătate ale copilului. Pentru binele copiilor bihoreni, pentru consolidarea stării de sănătate a acestora, sperăm ca județul nostru să fie fruntaș la accesarea serviciilor medicale de prevenție decontate de CAS Bihor”, a declarat directorul CAS Bihor.
În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează patru programe la nivelul întregii țări: programul comunitar de sănătate publică, cel de prevenire și control al bolilor netransmisibile, programul de sănătate a copilului și familiei și cel de administrație sanitară și politici de sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!