Zilele trecute a apărut Legea 293/2022 privind prevenția și combatarea cancerului. Este, potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău, o lege mai mult decât așteptată, o adaptare la legislația Uniunii Europene și prin acest act normativ se înființează practic registrul național al bolnavilor de cancer.
[eadvert]
„Pentru că este o activitate relativ complexă, o activitate la nivelul întregii Românii, legiuitorul a stabilit ca termen de implementare, de constituire al acestui registru al pacientului oncologic în România, șapte ani – 2023 până în 2030. Totodată, în actul normativ se stabilește că în termen de 180 de zile vor fi elaborate normele metodologice care vor stabili în detaliu modul de aplicare al legii, modul de constituire al registrului etc. Este important că în prevederile actului normativ, începând cu anul 2023, așteptând prevederile contractului cadru și a normelor contractului cadru care se va aplica la nivelul țării noastre, inclusiv al Bihorului, toți bolnavii de cancer vor beneficia de decontarea analizelor genetice, lucru mai mult decât important pentru că aceste analize au un cost destul de ridicat”, spune juristul Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
În Bihor, până în prezent, din datele statistice ale Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, există 2.915 pacienți aflați în tratament pentru diferite forme de cancer. Din păcate, numărul este semnificativ de mare, raportat la populația actuală, numărul fiind în creștere.
„Motivele sunt studiate de medicii în diverse specialități. Ceea ce putem face noi este să aplicăm legislația în favoarea pacientului ori de câte ori se poate, să-i ajutăm să beneficieze de servicii medicale de calitate, iar furnizorii, fie de stat, fie privați, trebuie să înțeleagă că trebuie să ofere servicii de cea mai bună calitate, care să ajute la vindecarea cât mai grabnică a acestor bolnavi”, a spus Dorel Dulău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!