Jurnal bihorean și Bihon au făcut verificări, din surse publice, ale traseului profesional al judecătoarei originare din Beiuș și au aflat printre altele, că aceasta a obținut a doua cea mai mică notă la proba de raționament logic, dintre candidații admiși la Institutul Național al Magistraturii, în 2009.
Controversele
Ioana Ancuța Popoviciu a fost acuzată că, încă de la primul termen, din februarie, al procesului programat la Judecătoria Mangalia, a avut o serie de atitudini cel puțin neobișnuite: de la faptul că ar fi intrat în sală mestecând gumă și ar fi cerut buletinul tânărului mort în accident despre care nu ştia că a decedat, până la chestionarea mamei unei tinere ucise în accident dacă a fost la înmormântarea fiicei sale.
[eadvert]
În ciuda controverselor, colegii judecătoarei au respins o cerere de recuzare a acesteia formulată de părinții victimelor. Inspecția Judiciară a început o anchetă disciplinară față de Ioana Ancuța Popoviciu, dar CSM a respins propunerea inspectorilor de suspendare din funcţie a magistratului, până la finalizarea procedurilor disciplinare. „Exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, explica Inspecția Judiciară.
Judecătoarea Popoviciu a avut o atitudine aparte la ieșirea din sediul CSM, când a stat un minut și 11 secunde în fața jurnaliștilor, fără să răspundă la vreo întrebare.
Punctaj mic la proba de raționament logic de la admiterea la INM Conform CV-ului său de pe portalul instanțelor, Ioana Ancuța Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Drept din Oradea, iar până în 2008 a urmat, la aceeași instituție, un masterat în Drept privat. Între ianuarie 2007 și ianuarie 2009 a fost consilier juridic la o firmă din Oradea, pentru ca timp de 10 luni, până în octombrie 2009, să activeze ca avocat stagiar în cadrul Baroului Bihor.
În octombrie 2009 a fost admisă ca auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii (INM), pe locul 143 din 240 de candidați. Conform tabelului cu rezultate, Ioana Ancuța Popoviciu a obținut media finală 7,400, având la proba de raționament logic al doilea cel mai mic punctaj – 38 – dintre cei 200 de candidați admiși.
După absolvirea INM, a fost numită ca stagiar la Judecătoria Ineu, începând cu 1 iulie 2011. Un an mai târziu, în decembrie 2012, a promovat examenul de capacitate a judecătorilor stagiari cu media 8,59, ocupând locul 89 din 100 de magistrați participanți. Notele obținute la Drept civil și Drept Procesual Civil (8,28, respectiv 9,45) au fost mai mari decât cele la Drept penal și Drept Procesual Penal (8,24, respectiv 9,5). În februarie 2013, a fost numită, prin decret prezidențial, la Judecătoria Ineu, iar patru ani mai târziu, în septembrie 2015, a cerut eliberarea din funcția de judecător, prin demisie. Însă după doar câteva săptămâni s-a prezentat personal la ședința Plenului CSM pentru a depune cererea de renunțare la demisie. În aceeași perioadă, Consiliul Superior al Magistraturii i-a refuzat transferul la Judecătoria Oradea sau la o instanță similară din sectoarele 1, 2 sau 3 ale Capitalei. În schimb, pe 1 martie 2022 i-a fost admisă mutarea la Judecătoria Mangalia, unde activează din 15 martie 2022.
Concedii medicale repetate
Într-o declarație pentru Antena 3 CNN, fosta președintă a Judecătoriei Ineu, Mariana Nicoleta Luciu, a susținut că judecătoarea Popoviciu a avut concedii medicale repetate în perioada 2016-2017. „A depus unele documente medicale din care rezulta că dânsa are unele afecțiuni medicale certificate de medici, ca să spunem așa, și mă rog, ar fi lipsit pe motive medicale foarte multe luni de la serviciu. Sunt undeva pe la opt-nouă luni de concediu medical într-o perioadă de 12 luni, să spunem așa”, a declarat judecătoarea Luciu.
Fosta președintă a Judecătoriei Ineu a explicat că a cerut chiar ea evaluarea medicală a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, referatul întocmit ulterior arătând că magistratul originar din Bihor era apt din punct de vedere medical.
Potrivit Antena 3 CNN, o avocată din Ineu a reclamat-o pe judecătoarea Popoviciu pentru „comportament neadecvat, execrabil, față de toate persoanele, atât de părțile din dosare, cât și față de avocații care pledau în sala de judecată”. Inspecția Judiciară a concluzionat atunci că atitudinile reclamate nu aduc atingere actului de justiție. La sfârșitul lunii mai 2023, CSM îi aplica un avertisment Ioanei Popoviciu sub acuzația de exercitare a funcției cu gravă neglijență. În schimb, a fost absolvită de acuzațiile că nu ar fi soluționat cu celeritate dosarele și că nu ar fi respectat deciziile președintelui instanței.
Ce dialog a avut judecătoarea cu tatăl unei victime
Pe 9 mai, la cel mai recent termen în procesul accidentului provocat de Vlad Pascu, judecătoarea Popoviciu l-a audiat pe tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre studenții uciși. Potrivit stenogramelor obținute de Realitatea Plus, magistratul s-a interesat de starea membrilor familiei Olariu, ce au făcut de Paște și ce cheltuieli au avut cu înmormântarea.
- Judecătoarea: Are o soră?
- Tatăl lui Sebastian Olariu: Are, doar ce v-am spus că are o soră. S-a schimbat starea de sănătate atât a mea, cât și a soției mele și a surorii lui.
- Judecătoarea: Ce ați făcut de sărbători?
- Tatăl lui Sebastian Olariu: Petreceam mereu sărbătorile împreună. Anul acesta le-am făcut la cimitir.
- Judecătoarea: Cum apreciați starea familiei?
- Tatăl lui Sebastian Olariu: Ne ferim unul de celălalt ca să nu vedem suferința. Ma duc la Sebi și plâng.
- Judecătoarea: Sora victimei a dobândit temeri?
- Tatăl lui Sebastian Olariu: Acum trebuie să o ducem și să o aducem la școală. Trebuie sa stea cineva cu ea, nu stă singură în casă fata mea.
- Judecătoarea: Ce cheltuieli ați avut cu înmormântarea?
- Tatăl lui Sebi: Totul a fost peste 30.000 lei.
Următorul termen în acest proces este programat pe 23 mai.
Trimite articolul
XO astfel de judecătoare nu are ce căuta în magistratură și din păcate sunt multi astfel de judecători care s-au făcut judecători pentru salariile imense pe care le au nesimțite și pentru pensiile speciale exorbitante și sfidătoare la adresa cetățenilor stabilite de politrucii parveniți și ticăloși care au votat astfel de lege ticăloasă și nedreaptă, toate pensiile speciale lipsite de contributivității trebuie anulate fara nici i excepție.
-
Bihoreana, nebihoreana, doamna judecator trebuie supusa degraba unui examen psihiatric si nu numai.Din ce am avut ocazia sa vad la tv, doamna judecator are grave probleme comportamentale, pacat. Unor asemenea oameni statul le plateste salariu excesiv de mare, ca de altfel pensii “speciale”.
Dupa 10 de ani sub marele mut snob, arogant Klaus Iohanis asta a ajuns Romania, inclusiv educatia a distrus-o marele profesor de meditatii. Urmeaza Ciuca alta mortaciune, plagiator, fals general de carton, cu poveste inventata de mare erou. Oamenii astia sunt buni slugile usor santajabili care fac orice pentru ei si partidul, gasca lor.
Intreb si eu exista un PZDist cu scoala?
Doamna e truli rau. Totusi nu vede nimeni ca e dusa?
Cat are de gand CSM ul sa mai tolereze o astfel de tuta ? Chiar trebuie sa se faca de cacao nonstop ? Nu ajung la cate alte mizerii se dau unii judecatori ?
Prin menținerea acestei asa zis judecatoare în funcție se vede ce influenta au bani lui Pascu în justiție clar sfidare pr fata la toate nivelurile,dacă parinti victimelor își vor face dreptate nu ar fi ceva anormal la modul cum se desfășoară acum procesul ,si il vor face scapat într-un fel sau altul cand merita spânzurat împreună cu parinti lui la fel de vinovati