ANAF s-a săturat să mai fie bau bau pentru contribuabili. În acest sens, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat un proiectul cu titlul: „Dezvoltarea unui parteneriat viabil între ANAF şi beneficiarii direcţi ai serviciilor furnizate de acesta – premisă a eficientizării sistemului de colectare a veniturilor publice”. Una dintre conferinţele de lansare a proiectului cu finanţare din Fondul Social European a avut loc marţi, 5 mai 2015, la Hotel Belvedere din Cluj Napoca.
Au fost prezenţi Ioan Pop, director executiv Colectare de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj Napoca, Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor şi alţi şefi de administraţii judeţene şi funcţionari din cadrul acestora. De asemenea, la conferinţa de lansare a proiectului, au fost invitaţi agenţi economici din cele opt judeţe aparţinătoare ale DGRFP Cluj Napoca, care au putut să-şi spună părerea despre proiect.
Obiective
„Creşterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor prin consolidarea sistemului fiscal, precum şi crearea unui mecanism decizional consultativ pentru activitatea de administrare a veniturilor publice sunt două dintre obiectivele proiectului”, a declarat Victor Ogneru, consilier superior ANAF. Cel de-al treilea obiectiv este dezvoltarea unui parteneriat solid ANAF – contribuabil, bazat pe profesionalism, încredere, respect şi cooperare.
Cercetare statistică
Specialistul a prezentat o cercetare statistică vizavi de conformarea şi plata voluntară a agenţilor economici. S-a făcut o evaluare a relaţiei Fisc – contribuabili, atât din punct de vedere al contribuabililor cât şi al funcţionarilor de la Fisc. „Prin cercetare am încercat să aflăm ce aşteaptă clienţii de la noi”, a subliniat Victor Ogneru.
Potrivit cercetării statistice realizate în 2012 – 2013 pe un eşantion de 13.500 de subiecţi, probabilitatea de conformare a persoanelor fizice este foarte mică, de doar 26%. Cea mai mare parte a persoanelor fizice şi IMM-urilor se conformează mai degrabă silit decât voluntar. Două dintre cauzele conformării mai mult sub ameninţare, potrivit statisticii, ar fi neîncrederea şi presiunea fiscală. Contribuabilii sunt de părere că factorii principali care îngreunează conformarea voluntară sunt legislaţia şi birocraţia. Funcţionarii Fiscului pun şi ei pe primul plan al obstacolelor conformării voluntare tot legislaţia, iar pe locul doi criza economică.
Statistica a scos în evidenţă faptul că agenţii economici refuză să participe la consultări şi focus grupuri. „Din 20 de contribuabili invitaţi să participe la un seminar de informare au confirmat prezenţa doar trei”, a precizat Victor Ogneru. Acesta se întreba de unde vine refuzul contribuabililor de a participa la acţiunile ANAF. Neîncrederea, ar putea fi unul dintre răspunsuri.
Invitaţi
Contribuabilii prezenţi la conferinţă au fost invitaţi să-şi spună părerile vizavi de proiectul ANAF. „Orice proiect care îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor pentru contribuabil este bine venit”, a declarat Dacian Palladi, consilier financiar, prezent la conferinţă. Acesta a sugerat şi îmbunătăţirea căilor de comunicare dintre ANAF şi contribuabili prin intermediul site-ului şi facebook-ului.
„Parteneriatul este dorit de toată lumea. Sper să nu rămână doar în stadiul de proiect. Poate că vom reuşi să eliminăm lipsa de încredere între noi”, a precizat Vasile Pădurean, un om de afaceri din Sălaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!