Cei care nu au vizitat încă expoziţia temporară de reptile și arahnide tropicale vii de la Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu nr. 39-41), o mai pot face până la 31 decembrie, în Cetate, ne-a anunţat muzeograful Adrian Gagiu, şef serviciu interimar al Secţiei Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
Expoziţia a fost organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu SC Teraristica SRL Arad. Exemplarele expuse fac parte din colecţia lui Mihail Lucian Alexandrescu din Arad. În terarii se pot admira exemplare aparținând unor specii de șerpi neveninoși, caiman, scorpioni și tarantule, care au făcut de la început obiectul expoziţiei, dar şi exemplare noi faţă de cele admirate până acum: șarpe boa de nisip egiptean (Eryx colubrinus), șarpe de lapte al lui Nelson, albinos (Lampropeltis triangulum nelsoni), șarpe regal al lui Brooks (Lampropeltis getula brooksi) și anaconda verde (Eunectes murinus).
Anacondele verzi sunt cei mai grei şerpi din lume, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie. Conform muzeului respectiv, cel mai greu şarpe de acest fel înregistrat vreodată cântărea 227 kilograme. Anaconda verde trăiește în America de Sud (Orinoco, Argentina, Venezuela etc.). Este cel mai mare șarpe din lume și poate atinge până la 10-12 m lungime. Poate înghiți hrană cu un diametru aproape triplu față de cel al corpului său. Șerpii adulți foarte mari vânează chiar şi animale mari, precum căprioare, capibare (cel mai mare rozător din lume), mistreți etc.
Printre exemplarele expuse se mai pot admira, de exemplu, şarpele şobolan comun, o specie de şarpte constrictor care se găseşte în America de Nord, şarpele regal de deşert, răspândit în Texas, Arizona şi New Mexico, un piton birmanez aflat la maturitate, răspândit în regiunile tropicale din Africa, sudul Asiei şi câteva insule din vestul Pacificului, dar şi şarpele de porumb, Morelia Spliota sau pitonul-covor, şarpele boa, două exemplare de Agama cu barbă, şopârle specifice zonelor aride din estul şi centrul Australiei. Scorpionii şi tarantulele întregesc expoziţia.
Vedeta este un pui de caiman cu ochelari, un crocodil care ajunge la maturitate până la 2,5 metri lungime. Este o specie mică, cu corp lat şi coadă lungă, aplatizată în plan vertical. Trăieşte în regiunile cu apă dulce din nordul Americii de Sud şi America Centrală, în Columbia, Brazilia, Ecuador sau Mexic.
Trimite articolul
XFrumos ,o lecție de zoologie mai aparte ,mult accesibilă astfel .Îl cunosc personal pe Alexandrescu Mihail-Lucian ( Miță) , stimă pentru pasiunea și îndeletnicirea sa .
Din Arad , cu prietenie !🤝🏽