Vineri e ultima zi în care părinţii îşi mai pot înscrie copiii la ora de religie. În ultimele zile, pe Internet au apărut clipuri care susţin menţinerea orei de religie în şcoli. Spoturile au fost realizate de Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) cu ajutorul Trinitas, televiziunea oficială a Patriarhiei.
În promourile dedicate orei de religie apar o serie de personalităţi, printre care: Ana Blandiana, Dan Puric, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Daniel Buzdugan, Elisabeta Lipă, Dorel Vişan sau Vlad Miriţă.
Într-unul din clipuri, poeta Ana Blandiana spune că „ceea ce primeşte copilul în şcoală este informaţia. Ce înseamnă morala, credinţa, religia şi, mergând după aceea la mănăstiri, la biserică, el poate să ajungă să devină credincios”.
În opinia Anei Blandiana, la ora de religie, elevii ar trebui să primească informaţii, chiar şi sumare, despre istoria religiilor, cu focalizare pe creştinism şi ortodoxie.
„Mi s-a spus să o să fie un spot care o să apară la Trinitas. M-a mirat că nu sunt aşa mulţi oameni de cultură, mie îmi spuseseră că sunt mai mulţi. Eu oricum nu am avut nicio problemă să îmi susţin părerea. Pentru mine este, în primul rând, o chestiune de cultură generală. Ideea că un copil, când intră în muzeu, habar nu are de ce vede în zeci de variante ale marilor pictori un bărbat gol prins cu piroane pe o cruce, mi se pare de neînchipuit. Suntem în Europa şi Europa este născută din cultura greacă şi din povestea creştină. Trebuie să o ştii ca să o înţelegi”, a completat Ana Blandiana pentru Gândul.
Remus Cernea, dezamăgit
Remus Cernea, unul dintre parlamentarii care s-a declarat împotriva orei de religie, se declară dezamăgit de apariţia poetei Anei Blandiana în spoturi. „Este o doamnă pe care o respect foarte mult şi care sunt convins că a fost atrasă într-o campanie faţă de care nu are suficientă informaţie corectă pentru că orele de religie, în aceşti 25 de ani, de foarte multe ori au alunecat spre îndoctrinarea religioasă. De foarte multe ori, copii care nu au vrut să urmeze aceste ore, au fost forţaţi să participe la ele”, a spus Cernea.
Parlamentarul atenţionează că la orele de religie se pune accent pe dogmă şi că în manualele de religie, avizate de Patriarhie şi Minister, o parte dintre celelalte culte religioase au fost denigrate.
În continuare, Cernea propune ca elevii care nu participă la ora de religie să studieze etica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!