An de an, Facultatea de Litere a Universității din Oradea primește studenți străini, în cadrul unui program de învățare a limbii române.
[eadvert]
„Anul pregătitor” este conceput anume pentru tinerii care își propun să urmeze studii de licență sau master la universități din România. În acest an, la Universitatea din Oradea, învață limba română aproximativ 50 de studenți, veniți din toate colțurile lumii: Albania, Mongolia, Guatemala, Columbia, Madagascar, Noua Caledonie, Liban, Germania, Maroc, Camerun, Ghana, Mexic, Peru. Cel mai tânăr dintre ei are 17 ani, iar cea mai în vârstă puțin peste 50.
„Anul pregătitor, dedicat studenților străini care vor să învețe în țara noastră, este un program care își propune să-i pregătească pe aceștia pentru a putea să urmeze cursuri de nivel universitar în limba română. Au un program destul de încărcat, axat pe însușirea unor competențe generale de limba română. Se studiază gramatica, vocabularul, dar și elemente de identitate culturală românească, mentalități etc. Viitorii studenți trebuie să cunoască limba română, dar și să se poată integra aici”, explică lect. univ. dr. Anca Tomoioagă.
La finalul anului pregătitor, „bobocii” dau un examen de limbă, în urma căruia primesc note și o adeverință de absolvire, care devine una din piesele importante ale dosarului de student.
Lect. univ. dr. Anca Tomoioagă spune că circa 70% dintre studenții care urmează cursurile anului pregătitor la Universitatea din Oradea rămân aici pentru cursurile de licență și masterat.
„În ciuda aparențelor, nu merg toți la medicină. Am avut studenți care au urmat cursurile unor specializări ca: designul, electronica, ingineria… Rămân aici, pentru că, așa cum zic ei, le place la Universitatea din Oradea. Sau, cum îmi spunea zilele trecute o studentă venită tocmai din Columbia, se simt foarte bine primiți la Oradea”.
Săptămâna trecută, studenții anului pregătitor de la Universitatea din Oradea au fost în vizită la Muzeul Țării Crișurilor. Spre surprinderea lor, ghidajul s-a derulat în limba română!
„Am încercat să-i pun în fața unei provocări, dar am fost surprinsă să-i descopăr a fi dornici de cunoaștere și curioși, mai ales că unele exponate ale muzeului au ca țări de proveniență tocmai țările din care vin unii dintre ei”, relatează lect. univ. dr. Anca Tomoioagă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!