Cum se desprimăvărează, în centrul orașului se deschid mai multe fronturi de lucrări, aferente proiectelor cu finanțare europeană. Reamenajarea Pieței Ferdinand și a promenadei de pe malul Crișului, vizavi de Primărie, plus pietonalizarea parțială a străzii Aurel Lazăr, reprezintă, cel mai probabil, primele proiecte care vor lua startul îndată ce se încălzește. Executanții sunt aceleași firme care au lucrat în Piața Unirii – asocierea Gavella Com SRL, Porfido ed Arte Consorzio Stabile și Kal Trans SRL.
Din pachetul de lucrări pe Mobilitate Urbană a rămas, deocamdată neadjudecată, lucrarea de pietonalizare a străzilor Pictor Nicolae Grigorescu – strada Libertății, pe porțiunea paralelă cu Crișul Repede. „Nu s-a prezentat nimeni la licitație. Vom relua procedura și sperăm să fie mai mulți ofertanți”, spune viceprimarul Mircea Mălan. Pentru celelalte lucrări de pavare cu piatră, procedura de achiziție a lucrării s-a derulat cu o sigură ofertă; s-a încetățenit, între firme, ideea că nu are sens să concureze contra asocierii conduse de Gavella.
Cu piața blocată pe malul drept al Crișului, Podul Centenarului își va dovedi utilitatea în următorii ani.
Probabil concomitent cu lucrarea din Piața Ferdinand, se va da ordinul de începere a lucrărilor și pentru Pasajul Magheru și lărgirea Podului Dacia.
Lucrarea are termen de execuție de peste doi ani și a fost încredințată, după o licitație cu ofertant unic, firmei Freyrom SA, cea care a a executat și Podul Centenarului.
Pasajul va avea o lungime totală de 224 m, cu rampele de acces dinspre Aleea Ștrandului și dinspre Parcul Traian. Lungimea efectivă a pasajului subteran care va trece pe sub B-dul Magheru va fi, astfel, de 32,36 m, înălțimea pasajului va fi de 3,40 m, iar lățimea acestuia va avea 7,60 m. Sunt prevăzute două linii de carosabil de câte 3 m, plus două trotuare de protecție de aproximativ 0,80 m. „Cel mai probabil se va lucra pe porțiuni, cu închiderea parțială a traficului”, spune vicele.
Super-săpături
Adevăratele tranșee, săpături fără precedent în Oradea, vor începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului viitor, în Centrul Civic și la Piața Cetate. „Am semnat pentru tema de proiectare și caietul de sarcini al lucrărilor cuprinse între Podul Dacia și capătul Parcului 1 Decembrie, respectiv de la Piața Cetate. Acum se va da drumul la licitație; sunt șanse să începem lucrarea anul acesta, în a doua jumătate, în funcție de cum decurge licitația”, apreciază Mălan.
Nufărul Geotermal
Respins prima dată, repus spre finanțare, proiectul Nufărul Geotermal ar putea intra, probabil în a doua jumătate din anul acesta, în realizare. Nu are semnat, deocamdată, contractul de finanțare, dar edilii consideră că aceasta este doar o formalitate, din moment ce pregătirile pentru licitația pentru executant este în fază avansată. „La sfârșitul lunii ianuarie dăm drumul la licitație, pentru ca atunci când va fi semnată finanțarea să avem deja constructor și proiectant.
Cu deranj mai mic, va continua și șantierul de construire a liniei noi de tramvai. Va începe dinspre Calea Aradului, cu inevitabil deranj în trafic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!