Acum legea va fi trimisă la promulgare Preşedintelui României. După publicarea ei în Monitorul Oficial, funcţionarii publicii nu vor trebui să returneze sporurile salariale imputate de Curtea de Conturi. Se rezolvă astfel situaţia a mii de bihoreni care au ajuns să meargă acasă cu doar 300-400 lei în buzunar ca urmare a reţinerii sporurilor. Beneficiari sunt funcţionari publici şi personal contractual din cadrul a 34 autorităţi locale din Bihor.1928 de salariaţi din Bihor urmează să beneficieze de pe urma iniţiativei legislative a senatorului Cseke Attila.La nivel naţional,beneficiari sunt aproximativ 100.000 de oameni. Plus membrii familiilor lor. În Bihor , cei mai mulţi beneficiari sunt la Primăria Oradea-806, 194 de angajaţi sunt din cadrul CJ Bihor. În aceeaşi situaţie se află şi angajaţi din primăriile din judeţ: 129 la Suplacul de Barcău, 12 2 la Sânmartin, 118 la Salonta şi 106 la Marghita.„Sunt extrem de mulţumit că am reuşit să trecem această lege în timp extrem de scurt şi că am reuşit să îi conving pe colegi că era necesar şi moral să fac această reparaţie”, a spus Ceske Attila.
O altă consecinţă benefică a adoptării acestei legi, spune senatorul Ceske Attila este aceea că instanţele judecătoreşti vor fi degrevate de procesele acestor angajaţi. La nivel naţional, nu mai puţin de 98.707 salariaţi sunt afectaţi de măsura restituirii unor drepturi salariale, iar pe rolul instanţelor judecătoreşti se află procesul a 56.957 de personae, adică a 57,70 % din persoanele afectate.În judeţul Bihor, din totalul de 1928 de salariaţi afectaţi, cu procese pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt 1923 de salariaţi.Practic toţi cei care sunt salariţi ai autorităţilor administraţiei publice şi ai serviciilor sau instituţiilor publice din subordinea acestora, 99,74 din numărul total de persone afectate, cel mai mare procent la nivel naţional.Amendamentele propuse de parlamentarul bihorean prevăd că în cazul deciziilor Curţii de Conturi sau ale instanţelor judecătoreşti, deja puse în executare, ordonatorul principal de credite va restitui sumele plătite de salariu până la intrarea în vigoare a legii.”Prevederile referitoare la restituirea sumelor se aplică şi în cazul în care Curtea de Conturi şi instanţele judecătoreşti, prin hotărâre, au decis plata unor penalităţi, majorări, dobânzi de întârzâiere aferente precum şi daune –interese”, spune senatorul Cseke Attila.
Această măsură era necesară pentru că era imposibilă repararea rapidă a prejudiciului constat de Curtea de Conturi, ceea ce ducea la creşterea exponenţială a acestora prin aplicarea de penalităţi, dobânzi şi majorări de întârzâiere.Există apoi, o practică neunitară a instanţelor judecătoreşti în ceea ce priveşte hotărârile date în procesele ce au avut ca obiect contestaţiile deciziilor Camerelor de Conturi judeţene.Este imposibilă, stabilirea vinovăţiei vădite în sarcina vreunei persone sau instituţii pe parcursul procedurii de încheiere a acestor contracte-acorduri colective de muncă.A existat buna credinţă a angajatorilor care au achitat sporurile în baza unui contract-acord colectiv de muncă obligatoriu de respectat, cât şi a angajaţilor care au beneficiat de respectivele sporuri.În plus, Instituţia Prefectului nu a contestat legalitatea hotărârilor autorităţilor administraţiei publice locale privind aprobarea acestor contracte-acorduri colective de muncă, iar Ministeul Muncii şi serviciile publice deconcentrate le-au înregistrat fără a le restitui semnatarilor cu semnalarea vreunei nereguli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!