Lipsa de comunicare dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea revine în atenţie. Anul trecut, preşedintele de atunci al CJ Bihor, Radu Ţîrle, decidea ca programul lapte-corn dar şi distribuţia merelor în şcoli să fie gestionate direct de primării, nu de Consiliul Judeţean. În primă fază, Oradea a refuzat să preia aceste programe de la CJ. A urmat un război al nervilor. Şi, cum şcolile se află în Oradea, fiind administrate de Primărie, în cele din urmă municipalitatea a fost nevoită să se ocupe şi de aceste programe guvernamentale în anul şcolar 2011/2012.
Ulterior, Guvernul a intervenit cu noi reglementări în această problemă, clarificând lucrurile. Însă doar parţial. Legea s-a modificat, obligând consiliile judeţene să se ocupe de programul lapte-corn. Însă responsabilitatea pentru distribuţia fructelor în şcoli a rămas în coadă de peşte. Aşa se face că, nefiind obligat legal, nici pentru noul an şcolar Consiliul Judeţean nu s-a ocupat de găsirea unor furnizori pentru merele destinate elevilor! Astfel, cel puţin în şcolile orădene, situaţia rămâne în aer, deoarece Primăria a pasat responsibilitatea Consiliului Judeţean. În privinţa programului lapte-corn, CJ Bihor a dres problema pe ultima sută de metri.
Consiliul Judeţean Bihor este o instituţie care nu se simte bine în postura de gestionar al programelor guvernamentale de distribuţie a laptelui, cornului şi merelor în şcoli.
La fel ca şi în timpul fostului preşedinte Radu Ţîrle, nici administraţia Cornel Popa nu pare să se simta prea bine în postura de gestionar al acestor programe destinate elevilor. Anul trecut, Ţîrle a pasat primăriilor programele lapte-corn şi măr, chiar dacă Primăria Oradea a acceptat cu greu această sarcină în plus. Atunci, primarul Ilie Bolojan declara că Primăria are şi aşa destule achiziţii pe cap, spre deosebire de CJ. Lovindu-se, însă, de decizia lui Ţîrle, edilul-şef a trebuit să preia şi problema acestor produse destinate elevilor.
Pentru anul şcolar 2012/2013, Consiliul Judeţean s-a văzut nevoit să reia gestiunea programului lapte-corn, obligat fiind de noile reglementări emise de Guvern. Însă acelaşi Consiliul Judeţean a omis să se ocupe şi de distribuţia merelor, deşi acest program a fost gestionat împreună cu laptele şi cornul, în anul şcolar precedent. CJ Bihor nu a mişcat niciun deget să găsească un furnizor de mere pentru noul an şcolar, deoarece nu era obligat prin lege! Guvernul nu a obligat deocamdată consiliiile judeţene să se ocupe şi de mere, lăsând această posibilitate şi la îndemâna primăriilor.
„În ceea ce privește programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, în acest moment distribuția acestora se află în competența consiliilor locale, fiind în lucru pe agenda Guvernului un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea competențelor autorităților locale”, ni se arată într-o informare primită de la CJ Bihor. Ordonanţa respectivă ar obliga CJ să preia şi gestiunea merelor pentru elevi, dar nu a fost încă adoptată de Palatul Victoria. Aşa se face că autorităţile judeţene şi locale sunt din nou cu temele nefăcute, deşi a început deja şcoala!
Ce zic primarii
Primăria Oradea şi-a făcut clare intenţiile din timp, Consiliul Local emiţând două hotărâri în prima parte a acestui an, în care arăta că nu se mai ocupă de niciunul dintre aceste programe destinate elevilor. Luni, primarul de Aleşd, Zeno Ţipţer, ne declara că nici Primăria Aleşd nu s-a ocupat de mere pentru noul an şcolar. La fel şi primarul de Beiuş, Adrian Domocoş, care ştie că CJ trebuie să se ocupe. Ambii invocă adrese primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în acest sens. „Aveam la Lugaş o fermă pentru mere. Nu mă deranjează dacă ne ocupam noi, dar asta e. Eu aşa ştiam, că se ocupă Consiliul Judeţean”, ne-a declarat Ţipţer. Şi Domocoş spune acelaşi lucru. „Au venit adrese scrise de la APIA, în mai-iunie, în care ne-au anunţat că din toamnă aceste programe vor fi preluate de CJ. Mie îmi pare bine că le-a luat CJ. Oricum, nu au nicio eficienţă”, consideră primarul de Beiuş.
În schimb, primarul de Salonta, Torok Laszlo, avea senzaţia că Primăria Salonta se va ocupa în continuare de mere. Dar nu ştia nici el sigur… Era la curent, totuşi, cu faptul că „în general copiii noştri nu agreează acest gest de la autorităţi”.
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, ne-a încredinţat că, la nivel verbal s-a convenit ca CJ Bihor să preia toate programele – lapte-corn şi măr – din vară, date fiind modificările legislative. „Ultima hotărâre a fost dinspre noi către dânşii şi a făcut referire la programe în ansamblu, inclusiv la fructe. E total inoportun ca unii să se ocupe de lapte şi corn, iar alţii de mere”, spune Florea.
Soluţie de urgenţă
Luni, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, părea surprins de problema ivită. Deşi s-a străduit să-şi mascheze nemulţumirea faţă de primarii săi (membri PNL – n.r.), Popa era evident deranjat că acest program a rămas pe dinafară. În ciuda nemulţumirilor sale, şeful CJ părea împăcat cu situaţia. „Trebuie făcut şi ne ocupăm”, ne-a declarat Cornel Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!